среда, 21. април 2021.

Njoke sa sremušem u crvenom sosu (posno)


Njoke sa sremušem u crvenom sosu (posno)

Vikipedija kaže da su njoke vrsta testenine koja može da se pravi od običnog pšeničnog brašna, griza, jaja, sira, krompira, prezli, kukuruznog brašna i eventualno arome začinskog bilja. E pa ove moje su bez jaja, samo od krompira, brašna i soli i sa dodatkom seckanog prosušenog sremuša. Zaista su odlične i aromatične. Njoke se jedu samostalno, kao i testenina uz neki fini sos od paradajza, sira ili pavlake, a mogu se poslužiti i kao prilog uz neko glavno jelo. Kada napravite njoke, najbolje bi bilo da ih ostavite da odstoje maksimalno 20 do 30 minuta da bi se prosušile da se tokom kuvanja ne bi lepile i da bi sačuvali svoj oblik. Njoke se kuvaju u velikom loncu bez mešanja, a kuvani su kada isplivaju na površinu. Pazite da ne pretrpate lonac. Ako ih ne želite odmah kuvati, možete ih i zamrznuti. 

Inače ovaj recept za njoke sam našla kod drage @kuhamjakuhasti, i pokazao se kao zaista odličan. 

Pored ovog, možda će vam se dopasti i: 


Sastojci (za 3 do 4 osobe):
Za njoke:
600 gr krompira
voda za kuvanje
kašičica soli
200 gr brašna tip - 400
malo griza
20 gr sremuša sitno seckanog

Za sos od paradajza:
2 supene kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
1 konzerva seckanog paradajza
so po ukusu
1 prstohvat bibera
1 kafena kašičica šećera
1 kafena kašičica vlašca



Priprema:
Njoka
Krompir iseći na kockice, naliti vodom i solju i kada proključa kuvati oko 15 minuta. Skinuti sa vatre, procediti i izgnječiti i ostaviti da se dobro ohladi. 
Kada se krompir ohladio, posoliti, pobiberiti, i sipati opran, dobro prosušen sremuš koji ste sitno iseckali i sve dobro izmešati. Zatim postepeno dodavati brašno i umesiti fino glatko testo koje se ne lepi. Testo podeliti na 4 dela i od manjih loptica oblikovati duguljaste trakice, a zatim ih seći nožem ili viljuškom na svaka 2 cm i ređati na tepsiju ili veći poslužavnik na koji ste pretodno stavili pek papir i posuli sa malo griza. Ostaviti ih da se malo prosuše i kuvati u većoj šerpi tako što ćete ih staviti u kipuću vodu i kuvati dok ne isplivaju na površinu. Tada ih vadite napolje.

Sosa od paradajza:
U tiganju na blago zagrejanom maslinovom ulju prodinstajte sitno seckani beli luk, a zatim dodajte sadržaj konzerve sitno seckanog paradajza, posolite i pobiberite po ukusu, sipajte šećer i ostavite da se dinsta oko 20 minuta povremeno mešajući da se sastojci lepo prožmu. Negde na pola začinite sa vlašćem. 
Kada je gotov, sos sjediniti da njokama i služiti.

Napomena: Ovo je posna verzija njoka, a ako nemate ili ne želite da pravite sa sremušem, recept je isti samo izostavite sremuš.

Njoke sa sremušem u crvenom sosu (posno)

недеља, 18. април 2021.

Trouglići od kora sa čvarcima

Trouglići od kora sa čvarcima 


Već sam u prethodnom receptu pisala o pozitivnim stranama masti i čvaraka, i zašto ih treba jesti, te nastavaljam sa receptima sa čvarcima. U prošlom sam pravila Pikantni namaz od čvaraka, sa ljutim čvarcima, odličan je, a otkako su se pojavili na tržištu, njih stalno kupujemo. E, pošto volim da pravim pogačice sa čvarcima, sitni čvarci su esencijalni za ovaj recept. I otkrila sam da kompanija Bibli u svojoj ponudi ima sitne domaće čvarke. Mnogo sam se obradovala kad sam ih ugledala, jer sad više ne moram da se bakćem sa mlevenjem čvaraka. Kao prvo štede vreme, a kao drugo, neće biti onako gnjeckavi, već fini hrskavi, pa još sitni, extra sa recepte poput ovog. 

A za ovaj put sam spremila trougliće od kora sa čvarcima, rikota sirom i sremušem. Kakav trio, kakva kombinacija. Fil se umuti za 5 minuta, jedino što traži vreme jeste da se naprave ovi trouglići, ali ako ne želite, možete urolati pitu, onda ćete samo morati da promenite količinu fila u odnosu na količinu pita. Ova količina je za 12 manjih trouglića, što je mislim dovoljno za oko 2 pite. Ja lično više volim da pravim trougliće jer imaju više fila i onako, manji su zalogaji, a i mogu da pravim koliko mi treba da budu sveži. 

Trouglići od kora sa čvarcima 

Za još recepata sa čvarcima i mašću, pogledajte linkove ispod:

A za još slanih i slatkih, mrsnih i posnih recepata sa trouglićima od kora pogledajte:
Trouglići od kora sa čvarcima 

Sastojci (za 12 trouglića):
6 kora
1 jaje
3 do 4 kašike putera ili masti
180 gr rikota sira
80 gr sitnih čvaraka Bibli
20 gr sremuša
1 kafena kašićica soli
biber



Priprema:
U manjoj posudi umutit jedno jaje, dodati rikota sir, sitne čvarke i sitno iseckan sremuš, so i biber, i sve dobro izmešati.
Spojiti dve kore i iseći trakice visine oko 7 cm. Od jedne kore dobićete oko 5 trakica. Svaku trakicu premazati četkicom sa otopljenom mašću, zatim spojiti dve. U uglu trakice staviti po 1 ravnu supenu kašiku fila, a zatim pravite trougliće tako što ćete donji desnu ugao trakice presaviti dijagonalno ulevo. Zatim donji levi ugao presavite na gore da biste opet napravili trouglić i tako dok ne dođete do kraja. Kraj kore zalepite sa puterom za trouglić i ređajte u tepsiju na koju ste prethodno stavili pek papir. Kada ste napravili sve trougliće, još jednom ih od gore premažite sa puterom i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 200 C i pecite oko 12 fo 15 minuta, odnosno dok ne dobiju blago rumenu boju.
Izvadite, malo ohladite i služite. 
Recept je nastao u saradnji sa kompanijom Bibli

Savet: Ukoliko nemate sremuš, slobodno uzmite spanać, a ako nemate rikotu, možete koristiti i fetu ili neki drugi sveži sir.

Napomena: Tanjiri su mojih ruku delo, uskoro više o njima... :)

Trouglići od kora sa čvarcima 

четвртак, 15. април 2021.

Čoko kesten dezert

Čoko kesten dezert 

Dezert u čaši - jednostavno za napraviti, uvek sjajnog ukusa i elegantne prezentacije. Uvek kremast, u kombinaciji sa voćem u letnjim mesecima, u zimskim obično kombinacija nekog pudinga i slatke pavlake, maskarponea ili već... Nisam nešto puno objavljivala ovakve recepte, ali evo, možda je sad trenutak. Zapravo imam samo jedan koji sam objavila i to Jagode sa kremom od kesten pirea, dosta sličan po sastavu, ali sa jagodama. Mada, ovaj je više čokoličastičan, a extra brzo se pravi, a ukus je savršen. Kako bi drugačije i mogla biti kombinacija čokolade i kestena. Sve što vam je potrebno je Dr.Oetker krem puding  koji se ne kuva, i koji se umuti sa mlekom mikserom, ali ja pošto postim, sam koristila pirinčano mleko, i odlično je ispalo. A u drugoj posudi se umuti slatka biljna pavlaka umeša otopljeni kesten pire i to je to, za recept, pogledajte ispod.

Čoko kesten dezert 

Pored ovog, možda će vam se dopasti sledeći recepti za slatke kremaste čarolije:

Čoko kesten dezert 

Sastojci (3 do 4 čaša u zavisnosti od veličine i ukusa):
1 Krem puding Dr.Oetker sa ukusom crne čokolade
300 ml pirinčanog mleka
200 ml Meggle biljne pavlake
250 gr kesten pirea smrznutog
1 supena kašika mlevene posne plazme za posipanje
1 pakovanje Dekor mix srca, Dr.Oetker

Čoko kesten dezert 

Priprema:
Puding pripremiti prema uputstvu za upotrebu, ali umesto mleka sipajte pirinčano ili neko drugo biljno. Meni je pirinčano najbolje jer je nekako neutralnog ukusa. U drugoj posudi uputiti biljnu pavlaku i dodati izrendan i otopljen kesten pire i sve opet dobro izmiksati mikserom. Pripremiti čaše i u svaku smesu sipati u posebnu poslastičarsku kesu. Prvo čašu puniti sa kesten pire smesom a onda sa pudingom od čokolade. Posuti sa malo posnog mlevnog plazma keksa i dekor mix srcima ili sa čokoladnim mrvicama ili po želji.
Služiti odmah ili može da se ostavi malo u frižider da se prohladi i konzumirati i uživati u velikim količinama.

P.S. Tanjir za posluživanje je mojih ruku delo :) Ukoliko želite takav, slobodno mi se javite. 

Napomena: Ukoliko ne postite ili ne koristite biljna mleka, upotrebite obično kravlje mleko, prema uputstvu.

Čoko kesten dezert 

субота, 3. април 2021.

Zatvoreni tart sa jagodama


Zatvoreni tart sa jagodama 

Testo za ovaj predivan tart sa jagodana je napravljen sa mašću, da, da sa mašću, i nije to ništa neobično. Mast se u stara dobra vremena intenzivno koristila u kolačima, a tek od prošlog veka je puter poprilično zamenio ovu namirnicu u kolačima. Inače mast u kolačima a pogotovo onim sa prhkim testom, im daje savršenu mekoću i postojanost i što duže stoje to su bolji, kao što je slučaj sa vanilicama.
Inače, generalno u svim kolačima možete zameniti puter sa mašću, s tim da morate voditi računa da se ne koristi ista količina. Pa tako ako u receptu piše da je potrebno 50 gr putera, vi treba da stavite 40 gr. Inače koristila sam Bibli mast u brik pakovanju, zaista je odlična, kvalitetna i možete je nabaviti u praktičnom brik pakovanju, pored onog standardnog u kantici. 

Evo i tabele:

Puter

Mast

50 gr

40 gr

75 gr

60 gr

100 gr

80 gr

125 gr

100 gr

150 gr

120 gr

175 gr

140 gr

200 gr

160 gr

225 gr

180 gr



Nadam se da sam vas ovom tablicom podstakla da malo više koristite mast u kolačima, potogovo tartovima, a odlična je i u keksima, to ćemo praviti nekom drugom prilikom, jer kao što napisah testo će biti mnogo postojanije i mekanije, raspadati se neće. Daće kolačima odličnu strukturu. 

Zatvoreni tart sa jagodama 


A pored ovog, mogu vam se dopasti i ovi recepti sa jagodama:

Za testo (za kalup veličine 25 cm)
1 veće jaje
4 do 5 supernih kašika ledene vode
3/4 kafene kašičice sirćeta
280 gr brašna
3/4 kašičice soli
150 gr masti (hladne iz frižidera)

Za punjenje
400 gr jagoda seckanih na četvrtine
100 gr gnječenih jagoda
3/4 vode
60 gr šećera
1 limun šećer
1 kesica vanilin šećera
1 puna  kafena kašičica limunove korice (Lidl)
1 ravna supena kašika gustina
prstohvat soli
malo mleka za premazivanje

Zatvoreni tart sa jagodama 


Priprema:
Testa
U maloj posudi umutite jaje, 3 kašike vode i sirće da se lepo umešaju. U drugoj većoj posudi, pomešajte brašno i so i dodajte hladnu mast i rukama je umešajte u brašno dok ne dobijete struktur krupnijih mrvica. Zatim dodajte smesu od jaja iz prve posude i mešajte kašikom dok se smesa ne sjedini. Ukoliko je smesa suva, dodajte postepeno ostatak ledeno hladne vode da se lepo umeša.
Smesu podelite na dva dela i oblikujte u disk i umotajte u prijanjajuću foliju i ostavite u frižideru minimum sat vremena, ili da prenoći. Ja sam ostavila da prenoći.

Fila
400 gr jagoda iseći na četvrtine. Ostatak 100 gr izgnječiti i pomešati sa vodom u šerpici i staviti da proključa i kuvati oko 3 minuta. Procedite sok kroz cediljku od ove smese i dodati još vode da bude oko 3/4 šolje vode. Pulpu bacite.
U drugoj šerpici pomešajte šećer, gustin, limun šećer, koricu limuna i so. Sipajte sok od jagoda u mešavinu i opet stavite da proključa i stalno mešajući kuvati oko 3 minuta odnosno dok smesa ne postane gusta. Sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi.

Oblikovanje i punjenje
Testo izvaditi iz frižidera i rasklagijati do veličine kalupa za tart odnosno debljine oko 1/2 cm. Staviti donji sloj u kalup i nožem skinuti višak testa sa ivice kalupa. Poređati jagode po dnu testa i preliti sa smesom sa punjenje, gledajte da punjenja nema previše jer će posle iscureti ako ga ima previše. Drugu polovinu testa isto rasklagijati do veličine kalupa i stavite preko fila. Ivicu testa odnosno donji i gornji sloj zatvorite pritiskom prsta na ivicu kalupa, a po sredini tarta isecite nožem krstić kako bi višak pare mogao da izađe i tart ne raspadne, odnosno dno. Tart premažite sa mlekom i pospite sa malo kristal šećera.
Pecite na 200 C 15 minuta, a onda još oko 45 minuta na 175 C odnosno dok kora ne dobije finu zlatnu boju. Izvadite i služite kad se ohladi, može samostalno ili uz krišku sladoleda.

Napomena: Recept je nastao u saradnji sa kompanijom Bibli.

Napomena: Ukoliko ne volite mast, možete zameniti za puter, ali koristite mere iz tabele za odnos masti i putera.