четвртак, 16. април 2020.

Kačamak sa sremušem


Kačamak sa sremušem 


Kačamak se tradicionalno priprema sa belim projinim (kukuruznim) brašnom mlevenim u vodenici potočari i nema ništa lepše od brašna mlevenog na vodenici..
A da li ste znali da je pojam kačamak na naše prostore došao posredstvom turskog jezika, preciznije od reči kaçamak u značenju kaša. Kačamak predstavlja vrstu tradicionalnog jela koje se pravi od kukuruznog brašna.
Reč je o jelu koje se sprema svuda u svetu, a često se služi sa prilozima poput sira, svinjske masti, slanine, čvaraka, povrća, kiselog mleka, šećera ili kajmaka.
Kačamak je u ostatku Evrope poznatiji pod imenom palenta ili polenta, a stanovnici Amerike ovu vrstu ukusne kaše nazivaju grits.
Iako mnogi misle da je kačamak nastao na našim prostorima, istraživanja pokazuju da je ovo jelo prvi put pripremljeno u severnoj Italiji, gde se služilo kao seosko jelo.
Prednost kačamaka jeste laka i jednostavna primena, a ono što mnogi ne znaju jeste pozitivan uticaj koji on ima na zdravlje čoveka. Naime, kačamak ne samo da ne sadrži gluten, već je bogat mineralima i vitaminima koji su neophodni čoveku kako bi normalno funkcionisao.
Mogu ga konzumirati svi bez obzira na uzrast, a idealan je i za male bebe. Preporučuje se i osobama koje žele da se zdravo hrane ili smanje kilažu, jer 100 g ovog jela sadrži oko 370 kalorija.
Priprema kačamaka izuzetno je jednostavna, pa čak i oni koji se slabo snalaze u kuhinji mogu ga spremiti bez muke. Potrebno je samo u posudu staviti tri šolje vode, malo ulja i prstohvat soli. Nakon što sve to provri, smanjuje se temperature na najnižu i stavlja se šolja kukuruznog kačamaka. Jako je bitno da se sve vreme meša kako ne bi nastale grudvice.

Kačamak sam napravila "obrnutim" procesom, jer mi je tako mnogo ukusniji, kao u receptu Palenta na turski način samo sam dodala sremuš odmah na početku, pre kuvanja kačamaka...

Kačamak sa sremušem 


Pored ovog, na blogu možete naći recepte za:
Humus od sremuša
Štapići od lisnatog testa sa pestom od sremuša
Potaž od sremuša
Hlepčići sa sremušem

Kačamak sa sremušem 


Sastojci za dve osobe:
4 ravne kašike putera ili maslinovog ulja ako pravite posnu verziju
1 čen belog luka ili pola stabljike mladog belog luka
10 ravnih kašika belog projinog brašna
kašičica soli
3,5 dl vode
1/2 vezice sremuša

Kačamak sa sremušem 


Priprema:
Zagrejati puter ili maslinovo ulje i na blagoj vatri prodinstati sitno seckan beli luk. Zatim dodati kačamak koji ćete opet blago prodinstati dok ne promeni boju i sve posoliti.
Dodati vodu i seckan sremuš, a kad proključa, smanjiti vatru i nastaviti sa mešanjem dok se kačamak ne skuva. Kačamak služiti uz kiselo mleko ili jogurt. 
Prijatno!

Kačamak sa sremušem 


понедељак, 13. април 2020.

Štapići od lisnatog testa sa "pestom" od sremuša

Štapići od lisnatog testa sa "pestom" od sremuša

Sremuš, poznat i kao medveđi luk, divlji luk, je samonikla vrsta iz porodice lukova. Ima veliku hranjivu vrednost, naročito u prvim mesecima proleća. U zadnjih nekoliko godina ga u ovo vreme možemo naći kako na pijacama tako i u marketima. Može se koristiti i u jelima, a od njega se  mogu praviti i tinkture.

Na mom blogu postoji nekoliko recepata sa ovom divnom biljkom, kao što su potaž, humus i hlepčići sa sremušem, a linkovi ka receptu se nalaze ispod:
Potaž od sremuša
Humus od sremuša
Hlepčići sa sremušem

Za ovaj post sam vam pripremila jedno vrlo, vrlo jednostavno jelo, potrebno vam je lisnato testo, sremuš, malo belog luka, ulja i veganskog sira. Odlično je za doručak, večeru, užinu, a može da se sprema i za slave, vrlo je dekorativno i ukusno.
Štapići od lisnatog testa sa "pestom" od sremuša
Sastojci:
1 pakovanje svežeg lisnatog testa (ima ga u Lidlu)
1 vezica sremuša
1/2 struka mladog belog luka
100 gr Viofast veganskog sira
1 kašika maslinovog ulja
so, biber po ukusu
Štapići od lisnatog testa sa "pestom" od sremuša
Priprema:
1. Pripremite tepsiju na koju ste stavili pek papir i zagrejte pećnicu na 200 C.
2. U blender stavite krupnije iseckan sremuš, veganski sir, beli luk, maslinovo ulje, so i biber i izblendirati sve sastojke u "pesto" odnosno finu kremastu masu.
3. Pravougaonu tablu svežeg lisnatog testa razvite i četkicom premažite smesu u tanjem sloju preko cele table lisnatog testa. Zatim nožem secite trakice veličine 14 x 4 cm, odnosno presecite testo na pola po dužini, a po visini secite na svakih 4 cm.
4. Svaku trakicu zarolajte po dužini i stavite na pek papir na tepsiju i pecite u pećnici oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.
5. Služite uz jogurt ili kiselo mleko.

Napomena:
Za mrsnu verziju ovog recepta, umesto maslinovog ulja stavite otopljeni puter i mladi sir.
Sremuš




 


среда, 8. април 2020.

Posni mafini sa bananom i čokoladnim kapljicama

Posni mafini sa bananom i čokoladnim kapljicama
Slatkiši u doba korone takođe treba da su laki i jednostavni za pripremu i da zahtevaju namirnice koje se mogu lako naći. Mislim da je ovaj recept izuzetno fin i prilagođen. Prvo, ovaj recept je za posne mafine, ali je super ukusan. Drugo, za ove mafine vam trebaju osnovni sastojci, banane i to poželjno one stare koje niko neće da jede, brašno, margarin ili ulje, čokoladne kapljice i bademi, te mislim da se ove namirnice sad lako nalaze. Pa krenimo...
Posni mafini sa bananom i čokoladnim kapljicama
Sastojci:
3 prezrele banane
1/4 šolje ulja (ili mekanog margarina)
1 šolja šećera
2 šolje mekog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
50 gr čokoladnih kapljica crne čokolade
50 gr listića badema

Kao meru sam koristila set merica za merenje na šolju
Posni mafini sa bananom i čokoladnim kapljicama
Priprema:
1. Pećnicu zagrejte na 175 C i pripremite kalup za kafine.
2. U većoj posudi dobro izgnječite banane sa viljuškom, a zatim dodajte ulje ili margarin i šećer i sve dobro umešajte.
3. U drugoj posudi dobro pomešati brašno, so i sodu bikarbonu i zatim dodati bananama sa šećerom i lagano promešati. Zatim dodati čokoladne kapljice i listiće badema i opet lagano promešati. Nemojte previše mešati.
4.Puniti 2/3 korprice za mafine koje ste prethodno stavili u kalup i peći u prethodno zagrejanoj pećnici oko 25 minuta.

Napomena: 
Mafine možete jesti tople i hladne, a možete ih čuvati na sobnoj temperaturi do 3 dana. Za duže čuvanje do nedelju dana, čuvajte ih u zatvorenoj kutiji u frižideru.

Napomena:
Umesto listića badema, možete koristiti grubo mlevene orahe ili lešnike.

Napomena:
Ukoliko nemate čokoladne kapljice, slobodno iseckajte crnu čokoladu na sitnije kockice. 
Posni mafini sa bananom i čokoladnim kapljicama