![]() |
Vegan majonez sa sremušem |
Zamislite majonez punog ukusa, a bez ijedne kapi ulja ili masnoće. Zvuči kao kulinarska bajka? E pa, nije! Uz par jednostavnih sastojaka i nekoliko minuta vašeg vremena, možete napraviti ovaj čudesni veganski majonez koji će vas oduševiti. Šta vam je potrebno? Malo akvafabe, indijskog oraha, malo kiseline, soli, belog luka u granulama i to je to. Recept je u nastavku, a za još ideja, pogledajte linkove u nastavku:
![]() |
Vegan majonez sa sremušem |
90 g sirovih indijskih oraha
80 ml akvafabe (tečnost iz konzerve leblebija)
1 do 1½ kašičica javorovog sirupa (a može i beli šećer i agava jer imaju najneutralniji ukus)
¼ kašičice belog luka u prahu
¼ kašičice luka u prahu
½ do ¾ kašičice senfa u prahu (ako koristite gotov senf, stavite ½ kašičice i smanjite količinu jednog od sirćeta za ½ kašičice)
2 kašičice jabukovog sirćeta
2 kašičice belog sirćeta
¾ do 1 kašičica sitne morske soli
![]() |
Vegan majonez sa sremušem |
Indijske orahe potopite u vodi najmanje 2 sata ili ih prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoje 15–
20 minuta kako bi omekšali. Procedite orahe i stavite ih u blender zajedno sa ostalim sastojcima. Blendajte na visokoj brzini dok ne dobijete glatku i kremastu smesu (oko 1–2 minuta) (najbolje u Nutribuletu). Po potrebi, dodajte još začina po ukusu ili kašiku vode.
Ovaj majonez je savršen za sendviče, salate ili kao dip. Brz, zdrav i ukusan – šta više poželeti?