|
Potaž od špargle (vegan) |
Proleće je, a to znači samo jedno, obilje svežeg voća i povrća, a među njima i špargla, višegodišnja zeljasta biljka. Iako je kod nas nepravedno zapostavljena, širom sveta se koristi a osim toga, od davnina se koristi u narodnoj medicini.
Inače ovo povrće je prava vitaminska bomba, prepuna kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i nekoliko vitamina iz B grupe, vitamina A, C i E. Jeli su je stari Egipćani i Grci, a danas se uzgaja u celom svetu.
Ovo je jedan relativno jednostavan recept. Prodinsta se luk i krompir i sve skuva, a dok se čorbica kuva, špartla se kratko ispeče u rerni isecka i doda u čorbicu i sve se izblendira. Dobija se jedan fin i autentičan ukus špargle. Vreme pripreme je sveukupno oko 45 minuta. Ova mera je za oko 4 do 6 tanjira.
A pored ovog, može vam se dopasti i:
|
Potaž od špargle (vegan)
|
Sastojci:
2 supene kašike maslinovog ulja
1 srednje velik crni luk, sitno seckan
2 čena belog luka, sitno seckana
1 veza špargli
2 krompira, bela, seckana na kockike
so i biber po ukusu
1 litar vode
1 povrtna kocka za supu
1 šolja pirinčanog mleka
limun po ukusu
|
Potaž od špargle (vegan)
|
Priprema:Rernu zagrejati na 200 C, a na tepsiji koju ste prethodno obložili pek papirom, poređati špargle očišćene od korena i preliti sa malo maslinovog ulja i začiniti solju i biberom. Sve malo promešati i peći u pečnici 10 do 15 minuta, dok špargla ne omekša.
Preostalo maslinovo ulje zagrejati u šerpi na srednjoj temperaturi. Dodatje luk i beli luk i dinstajte dok luk ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte krompir, posolite i pobiberite i još malo prodinstajte. Zatim dodatje kocku i vodu i mleko i ostavite da proključa a zatim smanjite vatru i kuvajte na blagoj vatri oko 20 minuta, odnosno dok se krompir ne skuva.
U mešuvremenu izvadite gotove špargle, iseckajte i kad krompir omekšta dodajte ih u šerpu, sve promešajte i stavite u blender i dobro izblendirajte. Sipajte limunov sok, posolite i pobiberite ukoliko je potrebno i služite toplo.
Napomena:
Za ukrašavanje možete ostaviti nekoliko vrhova ili je možete posuti sa svežim ili suvim vlašcem. Prijatno!
|
Potaž od špargle (vegan)
|