петак, 14. мај 2021.

Brze tortice sa jagodama



Ova jednostavna poslastica koja se brzo pravi će vas oboriti sa nogu. Sve što je potrebno jeste da uzmete gotovo lisnato testo iseckate na kockice, ispečete i ohladite. Što se tiče fila, umutite puding koji se ne kuva sa slatkom pavlakom, nafiluijete i dodate sekcane jagode, ništa više, ukus je savršen.

Pored ovog, možda će vam se dopasti još recepata sa jagodama:



Brze tortice sa jagodama

Sastojci (za oko 10 tortica):
1 pakovanje svežeg lisnatog testa (lidl)
1 krem puding sa ukusom jagode Dr.Oetker
300 ml mleka
250 ml slatke pavlake, Meggle
150 gr jagoda
prah šećer za posipanje


Brze tortice sa jagodama

Priprema:
Od pakovanja lisnatog testa, isecite 10 kockica veličine oko 10 x 10 cm i stavite na pleh koji ste prethodno stavili pek papir. Rernu dobro zagrejte na 200 C, a poređane kockice premažite sa vodom i stavite u rernu i pecite dok ne dobiju zlatno žutu boju i fino narastu. Ostavite ih sa strane da se dobro ohlade i malo prosuše.
Umutite krem puding sa ukusom jagode sa 300 ml mleka prema uputstvu sa kesice. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, a zatim postepeno dodajte pavlaku u puding sa lagano mešaju špatulom dok se sve lepo ne sjedini. Smesu sipati u poslastičarsku kesu i staviti malo u frižider.
Prohlađene kockice od lisnatog testa presecite na pola. Donji deo testa filujte sa kremom, a na krem stavite nekoliko seckanih komada jagoda, a zatim stavite gornji i pospite prah šećerom, a može i sa kojom jagodom (ja sam imala malo, pa mi taman bilo za filovanje).
Prijatno!

Brze tortice sa jagodama



четвртак, 13. мај 2021.

Mafini od jaja sa slaninom i sirom

Mafini od jaja sa slaninom i sirom

Ovo je veoma jednostavno, ali veoma efektno jelo idealno za doručak, večeru ili neku užinu. Spoj, jaja, slanine i sira je uvek dobitna kombinacija. A ono što još krasi ovo jelo jeste brzina spremanja. Sve što je potrebno je da umutite jaja, dodate iseckanu slaninu i izrendan sir, posolite i pobiberite i sve to sipate u kalup za mafine i to je to. Ubacite rernu i dok se peče, vi možete da uradite još gomilu stvari. I naravno, možete biti kreativni, i stavljati ono što imate u frižideru, ovo može da vam bude samo ideja kako da osmislite jelo za doručak na nov način.

Mafini od jaja sa slaninom i sirom

Pored ovog, može vam se dopasti i:

Mafini od jaja sa slaninom i sirom

Sastojci (za 6 do 8 komada):
4 jaja
50 gr slanine, sitno seckane
50 gr rendanog sira, edam, gauda, čedar, po izboru
so, biber po ukusu

Mafini od jaja sa slaninom i sirom

Priprema:
Umutiti jaja u dubljoj posudi mutilicom, i dodati iseckanu slaninu i sir i posoliti i pobiberiti po ukusu. Kalup za mafine premazati uljem, ako ne non stick, onda ne morate. Sipati 2/3 smeše u svaki kalup i staviti u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 C. Peći oko 20 do 25 minuta odnosno dok ne dobiju finu zlatnu boju. Služiti uz hleb, rotkvice ili paradajz i kiselo mleko ili jogurt. Prijatno!

Mafini od jaja sa slaninom i sirom



четвртак, 6. мај 2021.

Potaž od špargle (vegan)

Potaž od špargle (vegan)

Proleće je, a to znači samo jedno, obilje svežeg voća i povrća, a među njima i špargla, višegodišnja zeljasta biljka. Iako je kod nas nepravedno zapostavljena, širom sveta se koristi a osim toga, od davnina se koristi u narodnoj medicini.

Inače ovo povrće je prava vitaminska bomba, prepuna kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i nekoliko vitamina iz B grupe, vitamina A, C i E. Jeli su je stari Egipćani i Grci, a danas se uzgaja u celom svetu. 

Ovo je jedan relativno jednostavan recept. Prodinsta se luk i krompir i sve skuva, a dok se čorbica kuva, špartla se kratko ispeče u rerni isecka i doda u čorbicu i sve se izblendira. Dobija se jedan fin i autentičan ukus špargle. Vreme pripreme je sveukupno oko 45 minuta. Ova mera je za oko 4 do 6 tanjira. 

A pored ovog, može vam se dopasti i:

Potaž od špargle (vegan)

Sastojci:

2 supene kašike maslinovog ulja
1 srednje velik crni luk, sitno seckan
2 čena belog luka, sitno seckana
1 veza špargli
2 krompira, bela, seckana na kockike
so i biber po ukusu
1 litar vode  
1 povrtna kocka za supu
1 šolja pirinčanog mleka
limun po ukusu

Potaž od špargle (vegan)


Priprema:
Rernu zagrejati na 200 C, a na tepsiji koju ste prethodno obložili pek papirom, poređati špargle očišćene od korena i preliti sa malo maslinovog ulja i začiniti solju i biberom. Sve malo promešati i peći u pečnici 10 do 15 minuta, dok špargla ne omekša.
Preostalo maslinovo ulje zagrejati u šerpi na srednjoj temperaturi. Dodatje luk i beli luk i dinstajte dok luk ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte krompir, posolite i pobiberite i još malo prodinstajte. Zatim dodatje kocku i vodu i mleko i ostavite da proključa a zatim smanjite vatru i kuvajte na blagoj vatri oko 20 minuta, odnosno dok se krompir ne skuva.
U mešuvremenu izvadite gotove špargle, iseckajte i kad krompir omekšta dodajte ih u šerpu, sve promešajte i stavite u blender i dobro izblendirajte. Sipajte limunov sok, posolite i pobiberite ukoliko je potrebno i služite toplo.

Napomena:
Za ukrašavanje  možete ostaviti nekoliko vrhova ili je možete posuti sa svežim ili suvim vlašcem. Prijatno!

  • Potaž od špargle (vegan)