четвртак, 21. октобар 2021.

Mafini sa sirom, paprikom i spanaćem


Mafini sa sirom, paprikom i spanaćem

Kad hoću da napravim brz doručak, užinu ili pak večeru, odlučim se za skonse ili mafine, jer bzro se smućkaju, stave u rernu i peku se, a za to vreme mogu da uradim još ponešto, ako ima po kući ili oko nje. Ovaj recept se razlikuje od prethodnih po izuzetnoj mekoći i ukusu. A od sastojaka, pored standardnih idu mladi sir ili cottage sir, malo tvrdog, sveža seckana paprika, spanać i mladi luk. Savršena jesenja kombinacija povrća za ukusne mafine.

Mafini sa sirom, paprikom i spanaćem

Pored ovih, možda će vam se dopasti i ovi recepti za slanu verziju mafina za doručak ili večeru:

Mafini sa sirom, paprikom i spanaćem

Sastojci:
220 gr brašna tip 400
2 kafene kašičice praška za pecivo
1/2 kafene kašičice soli
1/4 kafene kašičice mlevenog pimenta (all spice) 
100 gr rendanog edamera
1 šaka svežeg baby ili običnog spanaća, sitno seckanog
1 manja stabljika mladog luka, sitno seckana
1 mala sveža crvena paprika, sitno seckana
200 gr cottage sira ili sitnog sira
120 ml maslinovog ulja
60 ml mleka
2 veća jaja
1 i po kafena kašičica rendane kore od limuna

Mafini sa sirom, paprikom i spanaćem

Priprema:
Rernu zagrejte na 200 C, a kalup sa mafinima obložite sa papirnim korpicama.
U jednoj posudi izmešajte suve sastojke, brašno, prašak, so, all spice, i dodajte rendani sir, spanać, papriku i mladi luk i sve još jednom promešajte.
U drugoj posudi izmešajte suve sastojke: sir, maslinovo ulje, mleko, jaja i koru od limuna, sve sjedinite i uspite u posudu sa suvim sastojcima i sve promešajte ručno dok se ne sjedini. 
Kašikom za sladoled sipajte smesu u kalupe i stavite da se peče oko 25 do 30 minuta, odnosno do ne dobiju finu zlatno žutu boju i proverite sa čačkalicom da li su iznutra ispečene tako što kada se čista čačkalica izvadi iz mafina, znači da su pečeni.
Služiti uz svežu papriku i kiselo mleko.

Mafini sa sirom, paprikom i spanaćem

уторак, 19. октобар 2021.

Pogačice sa sirom

Pogačice sa sirom

Ništa lepše nego zamesiti nešto lepo i jednostavno kada je hladno. Ove pogačice se brzo zamese, brzo ispeku i još brže pojedu. Ovaj je malo drugačiji u merama od onog ista količina sira, putera i brašna, i preukusne su. Postoji i verzija sa jajem kao i sa kvascem, a isprobaćemo sve, obećavam. Za početak ova ukusna verzija, a možda će vam se dopasti i ovi recepti za:

Pogačice sa sirom

Pogačice sa sirom

Pogačice sa sirom

Sastojci:
200 gr glatkog brašna
250 gr svežeg sira (bolje što starijeg za bolji  ukus)
125 gr putera
pola praška za pecivo
1 kašičica soli
susam za posipanje
1 jaje za premazivanje

Pogačice sa sirom

Priprema:
U posudi izmešati suve sastojke - brašno, so i prašak za pecivo. Zatim dodati sir i puter na sobnoj temperaturi. Zamesiti sastojke i ostsaviti da se malo odmore u frižideru. 
Kada se testo odmorilo, pobrašnite radnu površinu i rasklagijajte testo debljine oko 1 cm. Okruglim kalupom promera oko 4 cm vadite pogačice i slažite na masni papir i premažite umućenim jajetom i pospiste susamom i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 190 C dok ne dobiju zlatnu boju.

Napomena: Ova količina je dovoljna za jednu tepsiju.

Pogačice sa sirom

  

понедељак, 11. октобар 2021.

Raw torta sa indijskim orasima i borovnicama

Raw torta sa indijskim orasima i borovnicama

Na ideju da napravim ovu zdravu tortu dobila sam igrajući se kulinarske igre, Zajednički obrok na Instagramu, u organizaciji Nataše i njene stranice @pecatzivota. Originalni recept je bio malo drugačiji, a ovo je moja verzija. Ova zdrava torta se brzo zaista pravi, i preukusna je, a glavni sastojci su indijski orasi i borovnice. Ono što mi se dopada kod ovih torti je da se ne peku, brzo se prave i  zdrave su. To je pogotovo leti super, ali naravno, lepo ih je jesti i zimi. 

Pored ove zdrave torte, probajte i:

Raw torta sa indijskim orasima i borovnicama

Sastojci:
Za prvi sloj
200 gr otkošćenih urmi
150 gr badema
1/2 kašičice arome vanile
1/2 kašičice cimeta

Za srednji i gornji sloj
260 gr sirovog indijskog oraha (potopljenog u vodi preko noći i oceđenog)
200 gr gustog dela kokosovog mleka
50 gr kokosovog ulja
80 gr javorovog sirupa
40 ml limunovog soka
150 gr borovnica

Za džem od borovnica
100 gr borovnica
1 kašičica limunovog soka
1 kašika javorovog sirupa
1 ravna supena kašiča čija semenki

Raw torta sa indijskim orasima i borovnicama


Priprema:
Veče pre pripreme, potopiti indijske orahe u vodu i napraviti džem.
Za džem zagrejati i ispasirati borovnice na srednjoj vatri dok ne počnu da ključaju. Tada smanjiti temperaturu i nastaviti da ih kuvate oko 10tak minuta. Kada se zgusnu, dodati limunov sok i javorov sirup. Zatim ih sklonite sa vatre i umešajte čija semenke i ostavite da se ohladi i stavite u frižider.

Bazu napravite tako što čete pomešati i sipati sve sastojke u blender i izblendirati (odnosno secka). Dobijenu smesu sipajte ravnomerno u kalup prečnika 20 cm i lepo izravnajte i stavite u frižider.

Srednji sloj ćete napraviti tako što ćete ocediti indijske orahe i izblendirati u secku dok ne dobijete glatku smesu. Zatim dodajte sve ostale sastojke sem borovnica. Sve lepo izblendirajte. I odvojite pola smese za srednji sloj sa borovnicama. U njega dodajte borovnice i džem od borovnica i sve opet izblendirajte. 
Izvadite iz frižidera kalup i prvo nanesite sloj sa borovnicama, a onda i sloj samo sa indijskim orasima i stavite u frižider da prenoći. Tortu ukrasite sa listićima badema i borovnicama i služite.

Napomena: Ako nemate svežih borovnica, možete korisitit i zamrznute.
Svi tanjiri su mojih ruku delo, za više radova, posetite: Studio Grnčarije Tri (@studio_grncarije_3) • Instagram photos and videos

Raw torta sa indijskim orasima i borovnicama


петак, 1. октобар 2021.

Zdrave pohovane tikvice iz rerne


Zdrave pohovane tikvice iz rerne


Ovo je definitivno zdravija verzija pohovanih tikvica koje svi volimo. Klasično se uvaljaju u brašno, jaja i mrvice, a razlika je u tome što ih isprejišete sa maslinovim uljem i zapečete u rerni, predivne su, a nisu plivale u toni ulja. 

Pored ovog, možda vam se dopadnu sledeći recepti sa tikvicama:

Zdrave pohovane tikvice iz rerne

Sastojci:
1 srednje velika tikvica
2 jaja
brašno (po potrebi)
prezle (po potrebi)
Ulje u spreju sa belim lukom (Lidl)
so po ukusu

Zdrave pohovane tikvice iz rerne

Priprema:
Tikvicu oljuštiti od kore i iseći na kolutove po mogućstvu jednake debljine oko 4, 5 mm. Posoliti ih i ostaviti malo da odstoje i puste vodu, a zatim procediti.
Brašno i mrvice sipati u odvojene tanjire, a jaja umutiti i posoliti. Svaki kolut tikvice uvaljati prvo u brašno, jaja a zatim mrvice i ređati na tepsiji na kojoj ste prethodno stavili pek papir i koji ste uljem u spreju dobro isprejisali. Tikvice ređajte jednu po jednu, a zatim opet isprejišite sa uljem u spreju i stavite u rernu da se peku na 190 C. Nakon 10-tak minuta tikvice izvadite i služite uz salatu od paradajza i crvenog luka.

Napomena: Ukoliko nemate ulje u spreju uzmite i premažite tikvice sa četkicom koju ste prethodno umočili u maslinovo ulje.

Prijatno!

Zdrave pohovane tikvice iz rerne