петак, 28. децембар 2018.

Posni "spanakopita" trouglići

Posni "spanakopita" trouglići
Već ste mogli da zaključite da mnogo volim da pravim trougliće od kora, nekako su mi lepši tako manji, poput party food-a su i mnogo su mi inspirativnije. A sve je krenulo sa Trouglićima sa šljivama i fetom, jednom odličnom slatkom varijantom trouglića. Tu je i slana posna verzija sa prazilukom i krompirom, Posni trouglići sa prazilukom i krompirom, a za ovaj put sam spremila posne "spanakopita" trougliće. Posna ili veganska verzija ove čuvene Grčke pite sa spanaćem. I odlični su, zaista! Kao zamenu za fetu sam koristila Viofast Veganski beli sir i zaista je odličan i zahvalan i zahvaljujući njemu je ovaj recept i nastao. Ono što je još bitno reći za ovaj sir jeste da je Veganski 100 % da nesadrži kazein i laktozu. Ideju za ovaj recept sam našla na blogu LazyCatKithcen koji sam prilagodila.

Posni "spanakopita" trouglići

Sastojci (za oko 20 trouglića):
kore za pitu
Kašika maslinovog ulja
pakovanje smrznutog spanaća
4 manja mlada luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckanog
1 manja vezica sveže mirođije 
1 pakovanje Viofast Veganskog belog sira
1 kašičica sušene nane (ili 1 kašika sveže)
so, biber
1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
1 kašika mrvica
2 kašike soka od limuna
semenke susama

Posni "spanakopita" trouglići

Priprema:
Otopite spanać zagrevajući ga na malo ključale vode. Ukoliko želite da zadrži svoju prirodnu zelenu boju, kad ga skinete sa šporeta prelijte ga ledeno hladnom vodom. Zatim ga dobro procedite od viška vode.
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i dodajte iseckan mladi luk, i malo prodinstajte, zatim dodajte beli luk i dinstajte sve još nekoliko minuta. Dodajte proceđeni spanać i začinite solju, biberom, limunovim sokom, mirođijom, nanom i muškatnim oraščićem i promešajte. Dodajte i izrendan veganski sir i kašiku mrvica i sve dobro izmešajte i začinite dodatno solju ukoliko je potrebno.
Zagrejte pećnicu na 175 stepeni.
Uzmite kore i izrežite ih na trakice veličine 5 do 7 cm x 25. Koristite po dve trakice za jedan trouglić.
Uzmite trakicu i premažite je uljem, a zatim stavite drugu na nju i nju premažite uljem. Opionalno možete posuti prvu trakicu sa malo mrvica kako bi trouglići bili hrskaviji.
U jedan kraj trakice stavite punu kašičicu smese i pravite trougliće tako što ćete donji desni ugao trakice presaviti dijagonalno ulevo. Zatim donji levi ugao trakice povucite na gore da biste opet napravili trouglić, i tako naizmenično sa leve na desnu i desne na levu stranu dok ne dođete do kraja trakice. Kraj kore zalepite tako što ćete ga premazati sa još malo ulja i ređajte trougliće na tepsiju na koju ste prethodno staviti papir za pečenje. Kada ste poređali trougliće premažite opet sa malo ulja i pospite susamom i pecite u zagrejanoj pećnici oko 20-tak minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno žutu boju. Prijatno!

Posni "spanakopita" trouglići

субота, 22. децембар 2018.

Praznične posne jelkice sa glazurom od limuna


Praznične posne jelkice sa glazurom od limuna

Ima li išta lepše nego kad sam napraviš keksiće nego da ih kupuješ gotove u radnji, a pogotov za praznike? Jelka okićena, topla kuća po kojoj se širi miris keksića, a napolju još sneg pada. Pa prava idila. Testo za ove keksiće je jedna od verzija "prhkog" testa, ali u ovu verziju ne idu jaja i odličan je. Bitno je da kad se testo umeša, da odstoji bar sat ili dva, ja sam ga stavila na sat, ali u zamrzivač, i mislim da je čak ta opcija možda i bolja. Nije se bilo smrzlo, ali se dobro ohladilo. I bili su odlični!

Evo još nekoliko saveta  za ovo testo.
Kažu da je formula za prhko testo, 1:2:3. Znači odnos ide 1 šećera prema 2 masnoće prema 3 brašna i testo će biti prhkije ako je udeo masnoće veći u odnosu na brašno. Od masnoće može da se koristi puter, margarin ili mast. Ovaj put, koristimo margarin, jer je post.
Isto tako da bi keksići bili prhkiji, koristi se šećer u prahu.
Takođe je važno da se testo ohladi pre razvlačenja, i kada se naprave da odstoje još 15 minuta u frižideru da se bi se masnoća opet stegla i da ne bi izašla iz njih prilikom pečenja i ukoliko vam je pećnica jača, slobodno smanjite temperaturu za 10 C da se keksići ne bi stanjili i raširili odnosno da ne bi izašla masnoća iz njih. Eto, to bi bilo to ukratkno. A sad recept...
Od brašna koristila sam tip 400 meko, bilo mi je zasista dobro.

Praznične posne jelkice sa glazurom od limuna
Sastojci:
Za testo:

125 gr omekšalog margarina *ili putera za mrsnu verziju
55 gr šećera u prahu
kašičica Kotany šečera sa prirodnom aromom limuna (ili rendanu koru od jednog limuna)
170 gr brašna
prstohvat soli
par kapi hladne vode

Za glazuru od limuna:

160 gr šećera u prahu
1 do 2 kašike limunovog soka
1 puna kašika Meggle slatke pavlake


Praznične posne jelkice sa glazurom od limuna


Priprema:
Izmerite brašno i prosejte ga sa prstohvatom soli u jednu posudu. U drugoj posudi sipajte omekšali margarin i šećer u prahu i šećer sa aromom limuna i rukom mesite dok se masa je sjedini, zatim dodajte kašiku po kašiku brašna i rukom mešajte dok testo ne počne da se sjedinjuje. Tada ga prebacite na radnu površinu koju ste posuli brašnom da se ne bi lepilo. Dodajte par kapi hladne vode da bi se masa što bolje sjedinila i mesite testo dok se lepo ne sjedini. Ukoliko je previše sipkavo i neće da se sjedinjuje, dodajte još koju kap vode, ukoliko je previše "mokro" dodajte brašna. Osetićete i sami kada je kompaktno i fino. Tada ga obmotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na dva sata ili frizer na sat vremena da odstoji.
Nakon dva sata, izvadite ga iz frižidiera ili nakon sat vremena iz zamrzivača i razvucite na radnoj površini koju ste posuli brašno kao i oklagiju debljine oko pola santimetra i vadite keksiće koje ste oblikovali jelkica modlama. Keksiće ređajte na tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Mera za smesu je dovoljna za punu tepsiju keksića.
Kada ste poređali keksiće, stavite ih opet u frižider na jedno 15 minuta i zagrejte pećnicu na 170 C (ili 180 ako vam je slabija struja ili pećnica). Što je jača temperatura, veće su šanse da se keksići "rastope".
Pecite keksiće 10 do 12 minuta. Treba da ostanu skoro iste boje, odnosno da samo malo porumene. Ostavite ih da se prohlade.
Kada su se ohladili, ukrasite ih glazurom od limuna koja se pravi tako što se šećer u prahu, sok od limuna i slatka pavlaka pomešaju i dobro izmešaju. Ukoliko je smesa previše retka, dodajte još šećera. Treba da je malo gušće, ali ne i pregusto. Ukrašavajte keksiće po želji sa glazurom.


Praznične posne jelkice sa glazurom od limuna

среда, 19. децембар 2018.

Posne boščice

Posne boščice
Ovaj recept sam našla na predivnom food blogu La Cuisine Creative kod drage Lane, a Lana od Zoke i tako to ide, kad je dobar recept, on se širi dalje, a ove predivne posne boščice zaslužuju punu pažnju. Zaista mnogo ukusne, prhke, lako i brzo se prave, i kao što Lana kaže, predlažem odmah duplu meru, nećete pogrešiti.  Osim ovog, na Laninom blogu ćete naći pregršt divnih recepata, posetite ga obavezno.

Važno je napomenuti i da nisu preslatke, tek jedna kašika šećera ide u njih. Idealne za svaku priliku, i doba dana, uz kafu ili čaj, za goste, za ukućane, ili kad je post. Moja jedina izmena je bila džem, nisam koristila od šljiva, već onaj iz Ikee od crvenih bobica, a iduća tura će mi biti definitivno sa džemom od jagoda i malina, kombinujte svoj omiljeni džem, sa ovim predivnim receptom za testo. A da, možete i oblike da pravite kakve hoćete, sve je u vašoj mašti i želji kako hoćete da izgledaju.

Posne boščice

Sastojci (mera za oko 20 boščica, ako su manje, ili 15 ako su malo veće): 
350 gr brašna
1 dl piva
180 ml ulja
1 kašika šećera
prstohvat soli,
1 kašičica praška za pecivo,
naribanu koricu pola limuna (ako neželite da se bakćete sa pranjem limuna, možete umesto korice koristiti Kotanyi Šećer sa prirodnom aromom limuna koji se koristi kao narendana korica limuna)
pekmez od crvenih bobica (ili neki drugi po želji)
prah šećer za posipanje

Priprema:
U posudi izmešati suve sastojke prosejano brašno, prašak za pecivo, so, šečer i naribanu koricu pola limuna (ili šečer sa prirodnom aromom limuna) i prstohvat soli. Zatim dodati mokre sastojke 1 dl piva i 180  ml ulja i sve fino sjediniti da se dobije glatka smesa. Ukolio se smesa lepi, dodajte još malo brašna.
Odvajajte manje komadiće testa veličine šljive i oblikujte u lopticu koju ćete rastanjiti rukom u krug, a na sredinu staviti po kašičicu pekmeza. Skupiti krajeve ka sredini, tako da izgledaju kao mali zavežljaji. Ređati boščice na pleh na koji ste prethodno staviti papir za pečenje i peči u prethodno zagrejajoj pečnici na 180 C oko 15 do 20 minuta, odnosno dok se blago ne zarumene.
Ostaviti ih da se prohlade i posuti ih prah šećerom i služiti.

Posne boščice
Posne boščice

  

петак, 14. децембар 2018.

Humus sa susamom bez tahinija

Humus sa susamom bez tahinija

Ovaj recept za humus ne sadrži tahini i čitav trik je da umesto pomenutog tahinija stavite susam i ulje, od čega se zapravo pravi. I ne pravi se toliko često kod nas kao što je ovaj za humus koji već postoji na blogu.
I zaista je fin, super je jeftin, a dobićete zaista odličan humus. Malo je blažeg ukusa i rustičniji i odličan je obrok za doručak, užinu ili laganu večeru. Ja sam pravila sa leblebijom iz konzerve već skuvanom, brže je, a ukoliko želite, možete je i sami skuvati.

Kako skuvati sirovu leblebiju?
To ćete uraditi tako što ćete je prethodno potopiti u vodi i ostaviti preko noći. Ujutro procedite vodu,  aproceđenu leblebiju stavite u šerpu i sipajte vodu toliko da prekrije leblebiju za dva prsta. Kuvajte je na srednjoj vatri oko sat do dva vremena. Da biste proverili da li je kuvana, stavite između dva prsta jednu leblebiju i pritisnite je. Ako je mekana, gotova je. Ako može da se zgnječi, znači da je prekuvana.

Humus sa susamom bez tahinija


Sastojci:
1 konzerva leblebija ili 2 šolje skuvanih leblebija
1/4 šolje semenki susama
3 češnja belog luka
2 kašičice soka od limuna
1/4 šolje maslinovog ulja
1/2 kašičice susamovog ulja (po želji za bolji ukus)
prstohvat kumina mlevenog
prstohvat aleve paprike
so

Priprema:
Procedite leblebiju iz konzerve (nemojte bacati tečnost, sačuvajte je za kasnije). Susam stavite u mali tiganj i propržite ga da dobije zlatnu boju oko 1 do 2 minuta. Ostavite malo susama po strani za kasnije ukrašavanje. Proprženi susam stavite u blender i prelijte ga maslinovim i susamovim uljem i blendirajte minut, dva. U smesu dodajte leblebije, beli luk, sok od limuna i so i nastavite da blendirate dok smesa ne postane kompaktna. Ukoliko je potrebno dodajte akvafabu odnosno vodu iz konzerve dok ne dobijete željenu gustinu, odnosno gustinu koju volite. Ne treba da bude previše gust. Servirajte u činiji, i prelijte sa malo maslinovog ulja, susama i aleve paprike.

SAVET: Ukoliko niste znali, humus može da se zamrzava i to veoma uspešno. Samo ga stavite u plastičnu kutiju sa vakumom ili u kesu iz koje ćete izbaciti višak vazduha. Otopite ga tako što ćete ga ostaviti u frižideru dok se ne otopi.

Humus sa susamom bez tahinija

    среда, 12. децембар 2018.

    Grilovani odresci tune u azijskoj marinadi i korici od susama

    Grilovana tuna u azijskoj marinadi i korici od susama
    Tuna je jedna izuzetno kvalitetna riba. Inače, ako niste znali, iz porodice je skuša koja nastanjuje Atlanski okean, Pacifik, Indijski okean i Mediteransko more. Odličan je izvor proteina koji su veoma kvalitetni i riba je koja ima manje masnoće od govedine i piletine. Nije jeftina, ali od 150 gr tuna stejka ćete se ozbiljno najesti. Ja je često pravim u doba posta, i obično tako što je uvaljam u neku zanimljivu smešu začina. Na taj način tuna dobije poseban šmek i ukus. U skorije vreme može da se nađe smrzuta, u pojedinačnim pakovanjima u Maxiju i drugim bolje snabdevenim radnjama, ali i sveža, takođe u boljim ribarnicama. Osim toga, veoma se brzo sprema, kao i stejk. Nekoliko minuta sa svake strane, i gotovo. Ukoliko je super sveža, potrebno je tek malo propeći sa svake strane i gotovo. Ali pošto do nas putuje dosta dugo, ja ove odreske uvek dobro ispečem.
    Kao što rekoh, obično je pravim odreske uvaljam u neku smešu začina, ili ovog puta u marinadu. U ovu marinadu idu uobičajeni azijski sastojci, soja sos, đumbir, limun, susamovo ulje. I odlična je, a lako se pravi. Recept je ispod.

    Grilovani odresci tune u azijskoj marinadi i korici od susama

    Sastojci (za 2 osobe):
    2 fileta tune
    1/4 šolje soja sosa
    1/4 šolje iseckanog mladog luka
    1 kašika soka od svežeg limuna
    1 kašičica susamovog ulja
    1/2 kašičice svežeg đumbira (sitno izrendanog)
    1/4 šolje susama
    1/2 kašičice skroba


    Priprema:
    U veću kesu sa zatvaračem sipajte soja sos, iseckan mladi luk, sok od limuna, susamovo ulje i sveži izrendan đumbir. Sve dobro izmešajte i dodajte tuna odreske i zatvorite kesu. Dobro utrljajte marinadu u odreske i ostavite ih u frižideru da odostoje oko pola sata.
    Nakon pola sata izvadite tuna odreske iz kese, ocedite ih i uvaljajte u susam. Grill tiganj zagrejte na najvišoj temperaturi i premažite sa uljem. Kada je dovoljno topao, stavite odreske da se peku oko 5 do 7 minuta sa svake strane. Ako je tuna super sveža, možete je peći sa svake strane po 3 minuta da bude polu pečena, i biče odlična.
    Dok se tuna peče, sipajte preostalu marinadu iz kese u manju šerpicu i ostavite da proključa. Tada dodajte skrob i dobro mešajte sa žicom za mućenje. Smanjite vatru i kuvajte još oko 3 minuta dok se sos ne zgusne. Ako je previše gust, slobodno ga razredite sa malo vode.
    Služite tako što ćete na tanjir staviti opran bebi spanać, a od gore staviti tuna odreske koje ćete iseći na trakice i preliti sosom. Prijatno!

    Grilovani odresci tune u azijskoj marinadi i korici od susama