уторак, 31. јануар 2023.

Braunis torta


Braunis torta 

Braunije (brownies) sam sigurna da svi volite. Obzirom da sam imala Dr.Oetker smešu za braunije, htela sam da sve to malo podignem na idući nivo, te sam tako došla na ideju da napravim tortu. Smešu za braunije sam napravila u kalupu za tortu, a onda sam naprafila fil od krem pudinga koji se ne kuva, maskarponea i slatke pavlake i nafilovala je. Moram priznati da je bogata, ali je i jako ukusna, ne treba puno vremena da se napravi, te je možete praviti na rođendane, partyje ili za svaki dan. 

Braunis torta 

Pored ovog, može vam se dopasti i:

Braunis torta 

Sastojci:
Za testo:
Dr.Oetker smeša za braunije, 
3 jaja, 
100 ml ulja i 
50 ml vode

Za fil:
250 gr maskarponea
1 Dr.Oetker krem puding od vanile sa mlevenim keksom
300 ml mleka
2 ravne supene kašike šećera u prahu
1 supena kašika Dr.Oetker aroma vanile
300 ml slatke pavlake

Za ukrašavanje:
Dr.Oetker Mix dekorakcija Unicorn
Dr. Oetker Mix Dekoracija Noćno nebo

Braunis torta 

Priprema:
Braunije pripremiti prema uputstvu na pakovanju, a smesu sipati u kalup za tortu prečnika 26 cm. Može i manjeg, a onda ćete dobiti deblje braunije. Staviti ih da se peku u pećnici koju ste prethodno zagrejali na 160 C i pecite oko 35 minuta. Izvadite braunije i ostavite ih da se ohlade.
U posudi umešati krem puding i 300 ml hladnog mleka i miksati prema uputstvu oko 3 minuta. Prvih 30 sekundi na najnižu brzinu, a nakon toga na najjaču. Kad je puding umešan dodati mascarpone i 2 supene kašike šećera u prahu i supenu kašiku Aroma vanile i sve opet izmiksati dok se sastojci lepo ne sjedine. U zasebnoj posudi umutiti 300 ml slatke pavlake i kad je umućena dodati smesi od pudinga i macarponea i sve dobro opet sjediniti. Ohlađene brauije preseći na pola i filovati sa oko pola smese koru i na nju staviti drugu koru. Od ostatka smese premazati tortu i ukrasiti sa Mix dekoracijama, ostasviti da se ohladi u frižideru i služiti. 
Prijatno!

Braunis torta 



четвртак, 26. јануар 2023.

Namaz od avokada i grčkog jogurta

Namaz od avokada i grčkog jogurta

Za brzi i zdrav doručak, ovaj namaz je pravo rešenje. Možete ga namazati na neki fini integralni hleb, uz dodatak nekih laganih pilećih prsa, ili poslužiti uz tortilja čips ili kako dodatak uz poširana jaja. Kako god ga poslužili, veoma je ukusan, blagog je ukusa i naravno, veoma brzo se pravi. 

Od sastojaka biće vam potreban jedan zreli avokado, 1 čaša grčkog jogurta od 10 % (onaj pravi, ne naš, jer je gušći), malo limuna, vlašca i soli i bibera i voala, magija je tu.

A pored ovog, možda vam se dopadne i:

Namaz od avokada i grčkog jogurta

Sastojci:
1 avokado
1 pakovanje grčkog jogurta (manje) 150 gr
1 prstohvat bibera
2 do 3 prstohvata soli (ili po ukusu)
1 supena kašika vlašca (suvog)
1 kafena kašika limunovog soka (ili po ukusu ako volite da bude malo kiselije)

Namaz od avokada i grčkog jogurta

Priprema:
Avokado preseći na pola, izvaditi košticu i kašikom izvaditi meso avokada sipati u secka. Sipati i ostale sastojke, grčki jogurt, vlašac, limun, so i biber i sve izblendirati da se dobije fina kremasta masa. Služiti po želji uz prepečen hleb, tortilja čips, jaja ili po želji.

Prijatno!

Činija i tanjir hand made by me. Ukoliko vam se dopadaju i ukoliko biste želeli da imate svoj komad, pišite mi na shadzi67@gmail.com

Namaz od avokada i grčkog jogurta

недеља, 22. јануар 2023.

Bezglutenski mafini

Bezglutenski mafini 

Mafini su mi nekako za početak dana baš odličan obrok, jer brzo se prave i super su ukusni, a ko kaže da ne mogu da budu i zdravi i puni proteina. E pa ovi bezglutenski mafini su predivnog, pomalo blagog, ukusa i veoma su zdravi i veoma vazdušasti. Od sastojaka ide brašno od leblebije i badema, gde preovladava ono od badema i kotidž sir. Zaista, topla preporuka od mene, jer prosto ćete uživati u njima. 

Bezglutenski mafini

Pored ovog recepta, možda će vam se dopasti još recepata bez glutena:

Bezglutenski mafini 

Sastojci (za 9 do 10 mafina):
100 gr bademovog brašna
35 gr brašna od leblebije
1 kafena kašičica praška za pecivo
1 supena kašika sušenog vlašca
1 mladi luk seckan na tanke kolutiće
2 supene kašike ravne rendanog parmezana
70 gr rendanog tvrdog sira (čedara ili edamera)
1/2 kafene kašičice soli
4 jaja
60 ml mleka
200 gr kotidž sira

Bezglutenski mafini 

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 200 C, a kalup sa mafinima obložite korpicama koje se ne lepe. U većoj posudi lepo umutite 4 jaja, kotidž sir i mleko. U drugoj posudi dodajte i izmešajte bademovo i brašno od leblebije, so, prašak za pecivo, rendani sir i parmezan i seckani mladi luk. Zatim dodajte suve sastojke mokrima, i sve dobro izmešajte rukom. Smesu sipajte u kalupe i stavite u pećnicu i pecite oko 25 do 30 minuta odnosno dok ne dobiju finu zlatnu boju. Kada su gotovi, izvadite ih iz pećice i ostavite da se prohlade i služite uz kefir ili jogurt i rotkvice. 

Bezglutenski mafini