понедељак, 27. јануар 2020.

Varivo od crvenog sočiva sa povrćem na moj način

Varivo od crvenog sočiva sa povrćem na moj način
Sočivo, a pogotovo crveno, baš volim, zato što se jako brzo sprema. Sočivo je inače biljka iz porodice mahunarki, a da biste ga što bolje iskoristili, treba ga jesti sa pirinčem ili hlebom. Proteini iz sočiva su vredan izvor belančevina, pa je zbog toga dobra zamena za meso i odlično je za varenje. Osim toga, idealna je namirnica za one koji imaju velike intelektualne napore jer se ugljeni hidrati polako razgrađuju tako da se dugo ne menja količina šećera u krvi i ima nizak glikemijski indeks, kao crna čokolada. Na mom blogu možete pronaći sledeće recepte sa sočivom: Ćuftice od sočiva i Lagano varivo od crvenog sočiva sa piletinom
Crveno sočivo je manje poznato, i kod nas se koristi relativno odskora. Vrlo je ukusno, i bogato je vlaknima, antioksidansima, folnom kiselinom, fosforom, kalijumom, i magnezijumom, što ga svrstava među najzdravije anamirnice.
Ovako spremljeno varivo je idealno za hladne tmurne i kišne dane, lako i brzo se pravi, te će vam podići raspoloženje svojim ukusom i mirisom. Služiti uz parče prepečenog hleba kao obrok. Naravno, za one malo kreativnije, predlažem i dodatak neke pečene kobasice. Po želji... :)

Varivo od crvenog sočiva sa povrćem na moj način
Sastojci (za oko 4 osobe):
1 kašika maslinovog ulja od komine
1 manja glavica crnog luka, sitno seckana
1/2 struka praziluka, seckan na kolutove
2 manje glavice belog luka
1 šargarepa, sitno seckana
1/2 stabljike celera, iseckanu na kolutove
1 manja sveža crvena paprika iseckana na kockice
pola kašike brašna
200 gr crvenog sočiva
1 srednje velik krompir
2 dl soka od paradajza
1 dl pileće supe
vode po potrebi
so, biber, vegeta
kašičica aleve paprike
peršunov list, sitno iseckan

Varivo od crvenog sočiva sa povrćem na moj način

Priprema:
Crni luk, beli luk i praziluk očistiti i sitno iseckati. U šerpi ugrajati kašiku maslinovog ulja, i dodati povrće koje ćemo dinstati na srednje jakoj vatri nekoliko minuta. Zatim dodati očišćenu i sitnije iskeckanu celerovu granu, šargarepu i svežu papriku i nastaviti sa dinstanjem još par minuta. Dodati brašno i promešati. Zatim dodati sočivo i paradajz sok i pileću supu. Još jednom dobro promešati i začiniti solju, biberom, malo vegete i alevom paprikom, promešati i ostavititi da se krčka oko pola sata. Ukoliko je potrebno, dodajte još vode, ako je varivo suviše gusto. Dodati iseckan krompir, pa krčkati poklopljeno još pola sata na tihoj vatri da se sastojci i uksui sjedine. Kada je gotovo dodati sitno iseckan svež peršun, sve promešati i služiti uz parče domaćeg hleba ili blago prepečenog tosta.
Prijatno!

Napomena:
Ukoliko nemate domaću pileću supu, dodajte pola kocke kokošije supe.
Ukoliko želite da napravite posnu verziju, umesto pileće supe dodajte pola povrtne kocke.

Varivo od crvenog sočiva sa povrćem na moj način