понедељак, 20. новембар 2017.

Ćuretina sa mlincima na moj način

Ćuretina sa mlincima na moj način
Moj dragi i ja dosta često pravimo ovo jelo i baš ga volimo. Jeste, nije baš da je lagano, kalorično je, ali je preukusno i prija u ovo doba godine kada je hladno. S obzirom da postoje razne varijacije kako može da se napravi, svaki put nam ispadne nešto drugačije. Ali mi se čini da je ovaj put ispalo najbolje do sada pa odlučih da ovako pripremljen recept podelim sa vama jer je odličan. Skoro da je ispalo kao lazanja, i baš mi se to i dopalo.

Ćuretina sa mlincima na moj način
Za ovo jelo potrebno je:
600 gr ćurećeg filea
pakovanje mlinaca 
pileća supa ili supa od pola kocke za supu kokošije (oko pola litre)
500 ml neutralne pavlake
2 čaše milerama ili kisele pavlake
250 gr rendanog edamera
kesica rendanog parmezana
so, biber, vegeta
maslinovo ulje

Ćuretina sa mlincima na moj način
Priprema:
Ćureći file iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i peći na zagrejanom maslinovom ulju od komine. Peći dok sa obe strane ne porumeni i skinuti sa ringle. U međuvremenu mlince preliti toplom supom i ostaviti da omeškaju u celini. Tiganj u kom su pekao ćureći file zagrejati, dodati malo ulja i supu u kom su bili mlinci, kao i višak tečnosti od pećenog ćurećeg fila, zatim neutralna i kisela pavlaka, odnosno mileram i dodati i začiniti sa solju, biberom i pola kašičice vegete. Neka se umak sjedini. Uzmemo tepsiju, malo nauljimo i poređamo na dno pola mlinaca, zatim na mlince poređamo ćuretinu da prekrije celu površinu. Premažemo četkicom sa malo sosa. Zatim poređamo drugi red mlinaca i prelijemo gotovim prelivom i pokrijemo folijom. Pećniću zagrejemo na 180 C i stavimo da se peče oko 30 minuta. Izvadimo iz rerne, stavimo smesu izrendanog edamera i parmezana i vratimo poklopljeno folijom još 15 do 20 minuta. Nakon toga, skinemo foliju i povećamo temperaturu na 190 do 200 C i pečemo još 10tak minuta dok se ne napravi fina zlatno žuta korica. Izvadimo i služimo uz asjberg ili zelenu salatu. 

Ćuretina sa mlincima na moj način


среда, 15. новембар 2017.

Sočni svinjski file iz rerne

Sočni svinjski file iz rerne

Idu hladni dani, pa samim tim je naša ishrana "jača". Pošto obožavam da istražujem i pravim uvek nešto novo, odem ja tako do prodavnice, i pogled mi se zaustavi na fileu i to svinjskom. Nemam običaj da previše jedem svinjetinu, ali reko, hajde da probamo malo da se igramo i sa ovim mesom. I tako, gledah, tražiš po mojim kuvarima (ponosna vlasnica predivnih papirnih izdanja) i nađoh ovaj brzi recept koji ne traži puno vremena za pripremu, a možemo da kažemo da je i hrono. Pa da krenemo.


Sočni svinjski file iz rerne

Sastojci: (2 do 3 osobe, u zavisnosti koliko su gladne :)):
2 manja svinjska filea
so, biber,
mediteranska mešavina začina + origano sušeni (po kašičica ili više za svaki file)
beli luk (1 glavica, očišćeni čenovi)
maslinovo ulje, folija

Priprema:
Svaki file staviti na foliju, posoliti, pobiberiti i premazati sa malo maslinovog ulja i posuti mešavinom začina. Na meso staviti očišćene na pola iseckane čenove belog luka i uviti ga u rolne da tečnost ne curi. Staviti i rernu i peći oko 30 do 40 minuta na 180 C, a zatim otvoriti foliju da meso može malo da se zapeče na 220 C (oko 5 minuta). Meso izvaditi i služiti uz salatu po želji. Meso bude zaista sočno i aromatično, a miris mediterana se širi po kući. Uživajte i prijatno do idućeg posta.

Napomena: Služti uz neku neutralnu salatu, kao što je zelena, ajsberg ili kupus ili sa kuvanim povrćem, kao što sam ja.


Sočni svinjski file iz rerne

среда, 8. новембар 2017.

Posne sarme sa dimljenim šaranom

Posne sarme sa dimljenim šaranom

Ove sarme su idealne za slave ali i za druge vrste svečanih menija kao što je Nova godina ili Božić. Naravno, pored svečanih prilika, ove sarme možete napraviti za svakodnevnu upotrebu, a što ih više napravite i što duže stoje, to su bolje, a ako mene pitate bolje su nego one sa mesom. Naprosto imaju neki poseban šmek. Obavezno isprobajte ovaj recept, odličan je zaista.
Samo bi još napomenula da je ova količina dovoljna za jednu veliku glinenu posudu ili tepsiju veličine oko 4,5 litara, i tu stane oko 50, 60 sarmica, manje veličine.

A  pored ovog recepta, na blogu ćete pronaći još dosta recepata posna jela.

Posne sarme sa dimljenim šaranom

Sastojci:
Listovi kiselog kupusa (oko 2 veće glavice, ukoliko su listovi veliki, secite ih na pola i pravite manje sarmice)
800 grama dimljenog šarana 
3 struka praziluka, sitno iseckana
3 glavice crnog luka, sitno iseckanog
4 veće šargerepe, izrendane
1 veliki celer, izrendan
arborio pirinač (može i kočanski) oko 2 šolje (manje zapremine), u zavisnosti od toga koliko pirinča želite ili volite da stavite
maslinovo ulje, so, biber


Posne sarme sa dimljenim šaranom

Priprema:
U posebnoj šerpi kuvati dimljenog šarana 10 do 15 minuta. Izvaditi ga iz šerpe i ostaviti da se ohladi, a tečnost nemojte bacati jer ćete je koristiti za smesu za punjenje i za prelivanjej sarmi. Tečnost samo procedite da se ne desi da je ostala u njoj neka kočšica od šarana. Kad se šaran ohladio, očistite ga od kostiju i usitnite.
U većem zagrejanom tiganju sipati oko 3 supene kašike maslinovog ulja  i dodati luk i praziluk i dinstati na tihoj vatri dok ne postane staklast, zatim dodati šargarepu i celer i nastaviti sa dinstanjem. Na kraju dodati šaran, a zatim i oprani pirinač. Sve dobro promešati i povremeno dodavati tečnost u kojoj kuvao šaran. Kada je gotovo, ostaviti da se ohladi.
Kada se smesa ohladila, krenite sa motanjem sarmi u listove kiselog kupusa, i gledajte da ne budu velike. Sarme ređajte u većoj keramičkoj posudi sa poklopcem. Kada ste umotali sarme i popunili posudu do kraja, prekrite sarme listovima kupusa i prelite tečnošću u kojoj se kuvao šaran da ogreznu i prelijte ih sa malo maslinovog ulja. Stavite da se krčkaju u rerni poklopljene na 160 stepeni nekoliko sati (4 do 5).

Ove sarmice će vas očarati, kao što je sve naše goste do sada. I moram da kažem da su bolje od onih sa mesom, i idealne za slave! Prijatno!

Posne sarme sa dimljenim šaranom

четвртак, 2. новембар 2017.

Salata sa celerom i jabukom (i kikirikijem)

Salata sa celerom i jabukom (i kikirikijem)

Kao što napisah u prethodnom postu, krenulo je vreme slava, evo još jednog zanimljivog i ukusnog predjela za svečanu trpezu. Može biti posno i mrsno, ja sam pravila u posnoj verziji i zaista je odličan i lagan, a za posnu verziju pogledajte samo u napomenama. Probajte je, odlična je i nadasve osvežavajuća.

Sastojci:
1 celer srednje veličine
2 srednje velike jabuke greni smit 
100 gr posnog Thomy majoneza
1/2 šolje mlevenog slanog pečenog kikirikija   
sok od 1 manjeg limuna 
1 supena kašika proprženog susama
so, biber po ukusu

Priprema:
Oljušte celer izrendajte na rende ili u multipraktiku na što sitnije. Jabuke takođe oljuštite i izrendajte i zatim poprskajte limunovim sokom. Dodajte celer posolilte i pobiberite i promešajte. Zatim dodajte susam, kikiriki i majonez i sve dobro izmešajte, rashladite u frižideru i poslužite. 
Prijatno vam bilo i uživajte :)

Napomena: Za mrsnu verziju ove osvežavajuće salate, stavite običan majonez.

Salata sa celerom i jabukom (i kikirikijem)

Salata sa celerom i jabukom (i kikirikijem)

Salata sa celerom i jabukom (i kikirikijem)