среда, 29. март 2017.

Pržene papaline sa prelivom od belog luka, maslinovog ulja i limunovog soka


Pržene papaline sa prelivom i salatom
Dok sam jela ovo jelo, pomislila sam, najbolja jela su ona koja su jednostavna. I zaista je tako, potpuno sam uživala. Jelo se lako pravi, lagano je, hrono je, posno je. Šta ćete više :).

Za ovo jelo je potrebno:
1 kg papalina
5 kašika brašna
2 kašike kukuruznog mekog brašna
so
ulje za prženje (po mogućstvu od koštice grožđa)

Za preliv:
2 do 3 čena belog luka (sitno iseckanog)
pola vezice peršunovog lista
2 kašike maslinovog ulja
sok od limuna (po želji, po meni što više to bolje)

Papaline odmrznite i dobro ih prosušite. Kada su suve, uvaljajte u mešavinu brašna i soli i pržite na ulju. Kažu da je ako se prži na masti, još hrskavije. Nisam probala, ali sam sigurna da je tako. Gotove papaline služiti sa prelivog od belog luka, maslinovog ulja i limunovog soka i salatom od krastavaca, čeri paradajza i mladog luka.
Prijatno i uživajte, kao što sam i ja!


Pržene papaline sa prelivom i salatom


уторак, 28. март 2017.

Mafini bez brašna i šećera

Nastavljamo sa serijom gost kuvar. Ovoga puta za nas je kuvala Zorica Jovanović. Predstavila nam je recept koji koristi u svojoj anti kandida dijeti, te se nadam da će nekome od vas pomoći. Recept prenosim u celosti.

Za ovaj recept je potrebno:
2 jaja,
Pola kese ekstrata od surutke (ne smeta i ako više stavite jer surutka jedina daje slatkoću) ima je u zdravoj hrani,
150 gr oraha,
gr kokosa,
4 kašike kakaa
Pola kašičice sode bikarbone i
vode, koliko da bude zitko.

Priprema:
Umutiti belanca pa dodati žumanca. U to staviti surutku. Posebno sam spojila sve suve sastojke i dodala u jaja i surutku. Dodati vodu. Sipati u mafine i peći dvadesetak minuta, bar je u mojoj rerni tako. Nije baš da se donji deo mafina, bas dobro vadi, zbog surutke, ali ja ih ne spremam za goste, nego za mene. Posto sam na anti-kandida dijeti, ovo mi je odlicno. Oni koji baš vole slatko, nek ne prave. Za ovaj recept mi je dalo inspiraciju, hleb bez brasna! Znate ono, po 90 gr.oraha, susama, seme bundeve, suncokreta, lana.... E ja sam eksperimentisala i dobila ove mafine... Eksperimentišite i vi,malo maste i evo.


петак, 24. март 2017.

Gvakamoli (ili u originalu Guacamole)



Gvakamole by Silvanine kulinarske čarolije
Ovo je jelo koje jako volim, pogotovo kad je post, koji još uvek traje. Stoga sam odlučila da vam olakšam dane posta, i objavim ovaj recept, koji je ujedno i hrono, u kom ćete uživati za doručak (ako jedete po hrono pravilima) ili uveče, ili čak za ručak, ako nemate vremena da kuvate. I još nešto, ovo zapravo nije tako skupo jelo, u ovo vreme, kraj zime i početak proleća, avokado i nije tako skup. Od jednog komada koji u Metrou košta oko 130 dinara, možete da napravite izuzetno jelo puno proteina. Nadam se da ćete uživati kao što sam i ja.

Za ovo jelo je potrebno:
2 avokada, izgnječena
1 srednje velik paradajz, sitno iseckan
1 srednje velik luk, sitno seckan (može i crveni, ja ga više volim)
1 čen belog luka, izrendan na sitno rende
sok od pola do 1 limete, u zavisnosti od toga koliko volite da je kiselo (ukoliko nemate limetu, slobodno stavite limun, odlično i sa jednim i drugim)
so, biber po ukusu

Avokado odvojite od kore. Najlakše ćete to uraditi ukoliko ga presečete na pola, i svaku polovinu nožem unakrsno zaseći meso avokada sve do kore, izvrnuti meso avokada i izvaditi ga u posudu. Što je avokado zreliji, to je bolji. Ako je svetlo zelen, znači da je zelen, i nije baš najbolji za gvakamole. Tako da kad kupujete avokado, uvek birajte, meški i crnji, odnosno da mu je kora crnja. Kada izvadite meso avokada u posudu, dodajte iseckan crni i beli luk, iseckan paradajz, sok od limete odnosno limuna so i biber. Promešajte i služite uz tost hleb, hrono hleb ili tortilje. Prijatno!
Gvakamole by Silvanine kulinarske čarolije

Gvakamole by Silvanine kulinarske čarolije

субота, 18. март 2017.

Pohovane palačinke

Pohovane palačinke

Rešila sam da danas, posle dužeg vremena, predstavim jedan recept koji nije posan. Vrlo je ukusan, doduše kaloričan, ali rekoh, da bude za svakog po nešto. Ne poste svi, pa za čitaoce bloga koji ne poste, danas objavljujem ovaj recept.
Za ovaj recept je potrebno:

Za palačinke:
2 jaja,
10 kašika brašna,
prstohvat soli,
kašičica sode bikarbone,
500 ml mleka,
kašičica šećera.

Za fil :
10 listova praške šunke (ili neke druge),
Izrendan ovčiji sir Stara planina, odličan, jači, za one koji ne vole, kačkavalj je odlična zamena
10 komadića feta sita (od kriške isecite tanke parčiće),
10 kašika pavlake ili krem sira.
Za pohovanje :

2 jaja,
oko 100g prezli,
malo brašna,
ulje za prženje.

PRIPREMA :
Od datih sastojaka za palačinke umutite smesu i ispecite deset palačinki.
Na svaku palačinku premažite pavlaku ili krem sir. Prvo stavite list šunke, pa preko nje sir.
Na kraju dodajte fetu.

Kada ste urolali palačinke, stavljajte ih redom u brašno, umućena jaja i prezle i pecite u dubokom ulju u šerpi ili fritezi. Prijatno!

уторак, 14. март 2017.

Skandinavske pločice


Skandinavske pločice

Evo još jednog zanimljivog recepta još jedne gošče kuvara Milice Madžgaljević. I ovo je jedan posni recept koji spada u kategoriju peciva. Uživaćete, kao i vaša čula, sigurna sam.

Za ovaj recept je potrebno: 
Za merenje koristim šolju od 2dl,
3.5 dl ražanog brasna,
2 dl semenki bundeve,
Po 1 dl susama, lana, semenki suncokreta i ovsenih mekinja (mogu i neke druge spelta, pšenica), sve semenke su sirove, a lan koristim mleveni, 
2 kasicice soli 
1 kašičica praška za pecivo 

Izrada:
Sve se promeša i doda 1.25 dl maslinovog ulja, 2dl hladne vode (ili malo više ako je potrebno). Smesa treba da je vrlo gusta. Izruči se na pek papir i mokrim rukama se rastanji. I peče u rerni na 180 do 200 C. Ja volim baš hrskave pa onda razvučem do ivica pleha. Testo se uz pomoć mokrog noža iseče u kvadrate, a i ne mora. Lepo je i kad se pečeno lomi u nepravilne oblike. Prijatno.

петак, 10. март 2017.

Lignje sa prelivom od limuna, senfa i timijana

Grilovanje lignje sa prelivom od limuna, senfa i timijana

Nastavljam sa objavljivanjem recepata za posne dane. Ovo je takođe jedan veoma lagan recept koji se veoma brzo pravi. A pogodan je i za hrono recimo večeru.

Za ovaj recept je potrebno:
1 kg lignji očišćenih, može cele (bolje su za grilovanje), a može i sečene na kolutove (za brzo prženje). Ja sam imala na kolutove zamrznute.
Sok od 2 limuna
4 kašičice dižon senfa
2 kašike maslinovog ulja extra vergine
2 kašike seckanog svežeg timijana (može i sušenog ako nemate sveži)
150 gr rukole

Priprema:
Očišćene i dobro prosušene lignje (najbolje papirnim ubrusima) i posoljene stavite na gril ili duboko ulje kako biste ih izgrilovali ili brzo propržili u dubokom ulju. Izaberite način pripreme koji više volite. Grilovanje je definitivno bolje jer se koristi manje ulja. Ako ih grilujete, premažite ih sa maslinovim uljem i stavite u grill tiganj.
U međuvremenu napravite preliv tako što ćete u jednu činiju pomešati sok od limuna, senf, masinovo ulje i timijan. Rukolu operite. Lignje kada su gotove pomešajte sa rukolom i stavite na tanjir za služenje i prelijte prelivom.Služite malo prohlađeno. Prijatno :).

Grilovanje lignje sa prelivom od limuna, senfa i timijana


среда, 8. март 2017.

Prženi losos sa slatkom glazurom od đumbira

Prženi losos sa slatkom glazurom od đumbira
Ovo jelo je za mene bilo pravo otkrovenje što se tiče sastojaka i dobijenog rezultata. Osim toga, veoma se brzo i lako sprema, tako da vam može biti sjajno rešenje kada je post i kada nemate puno vremena da pripremate obrok. Nadam se da će se i vama dopasti, kao što je meni. Čekam vaše komentare :).

Prženi losos sa slatkom glazurom od đumbira
Sastojci:
50 gr šešera
25 ml sirćeta (ja sam stavila jabukovo)
30 ml vode
1 manja crvena ljuta papričica (red chilli), sada može da se nabavi u Maxiju ili Metrou
Sveži đumbir, dužine oko 3 cm, sitno seckan (ne rendan)
2 x 200 gr filea svežeg filea lososa (nemojte uzimati smrznute šnicle odnosno kotlete od losasa koje se mogu kupiti u radnjama, jer oni imaju kosti i nisu tog kvaliteta)

Priprema:
U manjoj šerpici pomešajte šećer, sirće i vodu, zagrejte na laganoj vatri. Mešajte dok se šećer ne istopi. Kada se istopi, pojačajte vatru na srednje jaku dok ne provri. Kada provri, dodajte sitno seckanu čili papričicu i đumbir. Kuvajte otkriveno otprilike 6 do 7 minuta ili dok se preliv, odnosno glazura polako ne zgusne.
U međuvremenu, premažite losos maslinovim uljem i stavite na vruću gril tavu. Pecite 3 minuta sa svake strane. Kada je gotovo, skinite sa vatre, stavite na tanjir za serviranje i prelijte glazurom.
Služite uz pirinač ili miks zelenih salata sa seckanim mladim lukom prelivenim limunovim sokom i maslinovim uljem. Prijatno :).

Napomena: Ukoliko ne želite da ga pržite u tiganju, losos možete premazati uljem sa četkicom i staviti u rernu na 200 C na 10tak minuta pa kad ga izvadite prelijete sa prelivom i služite.

Prženi losos sa slatkom glazurom od đumbira

уторак, 7. март 2017.

Terijaki losos sa salatom od baby spanaća

Drage moje, dragi moji, post je počeo, pa u skladu sa tim, objavljujem prvi od dva veoma zanimljiva orijentalna recepta sa lososom. Oba recepta su veoma lagana i izuzetno laka i brza za pripremu. Pa da krenem.

Za ovaj recept je potrebno:
400 gr svežeg lososa
1 kašika slatko ljutog sosa (ima ga u maxiju)
1 kašika meda
1 kašičica ulja od susama
2 kašike soya sosa
2 kašičice sitno rendanog svežeg đumbira

Priprema:
Slatko ljuti sos, med, soya sos i đumbir sipajte u jednu činiju i dobro promešajte. Zagrejte ulje u tiganju. Umočite filete lososa u smesu i pecite 3 minuta sa svake strane. Izvadite i postavite na saltu od baby spanaća koja se priprema za sledeći način.

Salata od baby spanaća
Potrebno je:
Pakovanje baby spanaća
1 kašika soka od limuna
2 1/2 kašike maslinovog ulja
1 veći čen belog luka - izrendan

Pakovanje očišćenog i opranog baby spanaća stavite u činiju i preliti ostatkom sastojaka koje ste prethodno dobro izmutili u činiji. Na salatu staviti gore pripremljene filete od lososa.