среда, 27. март 2019.

Mafini sa kokosom i ananasom

Mafini sa kokosom i ananasom
Evo jednog fun facta vezano za mafine, ako niste znali :)
Mafin znači mali hleb u obliku čaše, često zaslađen koji se obično servira topao. A da li ste znali da reč mafin potiče od francuske reči moufflet koji je često puta odnosila na hleb i znači mekan.
E pa u ovom postu se bavim slatkom verzijom ovih "hlebčića" i to u kombinaciji sa osvežavajućim ananasom i divnim kokosom i prelivom od šlaga, namaza od sira i soka od ananasa, baš su njami. Poprilično sam se naigrala sa ukusima, dok nisam došla do ovo krajnjeg rezultata.


Mafini sa kokosom i ananasom

Sastojci:
Za mafine:
300 gr brašna
4 kašičice praška za pecivo (merica)
1/2 kašičice soli
160 gr šećera
60 gr kokosovih listića (izblendiranih i blago prepečenih)
50 ml ulja
160 ml mleka
1 jaje, blago umućeno
150 gr ananasa iz konzerve oceđenog i sitno iseckanog

Za preliv:
1 kesica šlaga za mućenje
1/2 dl vode
1/2 dl soka od ananasa iz konzerve
malo šečera
100 gr krem sir Moja kravica

Mafini sa kokosom i ananasom

Priprema:
Rernu zagrejte na 200 C, a kalup u kalup za mafine stavite korpice.
U većoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Zatim dodajte prethodno blago prepečene i izblendirane odnosno usitnjene listiće kokosa. U drugoj posudi pomešajte ulje, mleko i jaje. Morke sastojke dodajte u suve i blago mešajte dok se masa ne sjedini. Zatim dodajte iseckane i proceđen ananas i promešajte.
Smesu sipajte u kalupe za mafine i stavite da se peku na 200 C oko 15 do 18 minuta, odnosno dok ne narastu i dobiju zlatnu boju. Izvadite ih i ostavite da se ohlade.
U međuvremenu umutite šlag sa vodom i sokom od ananasa i zasladite sa kašikom šećera u prahu. Odvadite pola smese i dodajte 100 gr krem sira i pomešajte. Smesu sipajte u špric i ukrasite mafine i služite.

Mafini sa kokosom i ananasom


среда, 20. март 2019.

Portugalska pašteta od sardina

Portugalska pašteta od sardina

Post je krenuo, i naravno, kad god je tako uvek treba mnoogo više kreativnosti da bi se smislilo šta napraviti, a da je ukusno i naravno brzo. Sigurna sam da svako od nas u frižideru uvek ima bar jednu konzervu sardine, ili tune.
Što se tiče tune, moj predlog je Namaz sa tunjevinom i kikirikijem i Namaz od tunjevine, samo kliknite na link, i naći ćete recept, koji se takođe brzo pravi, pa možete da kombinujete sa ovim, jedan dan sardine, a drugi tuna. No, vratimo se na sardine. Sardine su obično malo dosadne i "teške" da se jedu same. Ali ovako pripremljene su baš laganog i svežeg ukusa. Inače ova tradicionalna portugalska pašteta koja se služi kao predjelo, ima raznih varijacija, ja sam za post prilagodila ovaj recept koji se nalazi ispod, a kad je mrs pravi se sa puterom. Ovu paštetu možete jesti za doručak, večeru, užinu, možete dati svom detetu ili služiti čak i kao party food. Kako god, mnogo je fina.

Pored gore pomenutih posnih namaza, na blogu se nalazi još recepata, kao što su:
Portugalska pašteta od sardina

Sastojci (za 2 osobe):
1 konzerva kvalitetnijih sardina (ja sam koristila Eva)
1 manja glavica crnog luka sitno iseckanog
25 gr margarina od maslinovog ulja (Minerva ili neki drugi)
45 gr posnog Thomy majoneza (otprilike 2 velike kašike)
sok od pola manjeg limuna (ili po želji)
korica od pola limuna - opcionalno (ukoliko je organski)
ulje iz konzerve sardine
pola veze peršunovog lista sitno seckan 
so, biber po ukusu
Portugalska pašteta od sardina

Priprema:
Sardnie izvaditi iz konzerve i očistiti od kostiju i staviti u secka. Dodati iseckan crni luk, margarin (ili puter kad nije post, u tom slučaju možete staviti svih 70 grama putera bez majoneza), sok od pola limuna, majonez, ulje iz konzerve, so, biber, seckan peršun i koricu limuna. Izblendirajte dok se ne napravi lepa i fina pašteta. Neće trebati puno vremena. Izvadite i služite uz prepečen hleb, somun, rustičnu kajzericu ili neki drugi fini hleb i ceckane rotkvice. Prijatno.


Portugalska pašteta od sardina

среда, 6. март 2019.

Baby svinjska rebarca u BBQ sosu

Baby svinjska rebarca u BBQ sosu
Da biste ispekli ovako dobar komad mesa, potreban vam je za početak dobar mesar, a onda i dobar recept. E ja sam našla i jedno i drugo :). A "krivac" za sve je Deki, moj frizer. Odem ja kod mog frizera Dekija, sjajan dečko. Vredan, radan, i u saradnji sa još dvojicom kolega, od koji je jedan iz Novog Sada, isto tako moj dugugogoooooooooooodišnji frizer dok sam bila u Novom Sadu, rade vredno na svom Fringe konceptu i edukacijama u zemlji i regionu. Čak sam i prisustovala u njihovoj organizaciji jednom Hair šou u Kombank Dvorani i svašta saznala o trendovima. Vrlo zanimljiva ekipa. E da, raspričah se, i tako odem ja kod mog frizera Dekija u njegov salon Pramen, koji mi je na svu sreću u komšiluku i pričamo mi tako i dođemo do nezaobilazne teme kuvanja, jer oboje volimo da kuvamo. I kažem ja njemu ajde dođi da pravimo ona svinjska rebarcka po tvom receptu. I složi se. Hm, rekoh ja, ali gde samo da nađem rebarca, nije ih baš lako naći? Evo baš sam ih tražila po većim marketima, i nikako ih naći. I kaže on meni, ima jedan dobar, zove se PrleMeatHouse. Ne budem lenja, kontaktiram čoveka preko Instagrama čekajući da se farba primi u Dekijevom salonu, i Prle odmah odgovara. Kaže, čujemo se u četvrtak. I stigne četvrtak, čovek se javi na Instagramu, sutra vas čekaju rebarca. I odem ja do Prleta po rebarca, a rebarca, kao na slici. Meso prvog kvaliteta, predivno obrađeno. Reko, vidi se da ova mesara gaji pravog ljubitelja mesa, ili je obratno :). Kako god, rebarca su nabavljena i spremna za pripremu: A evo i recepta, koristila sam Dekijev za prvu fazu, a što se tiče BBQ sosa, ideju mi je dao baš Prle (kako je to lepo kad odeš kod mesara, ispričaš se sa njim, o mesu, savetima i idejama kako ga pripremiti. A evo i recepta:

Sastojci (za 3 osobe)
1,5 kg baby svinjskih rebaraca (ide oko 500 gr po osobi)
1 veći krompir
1 veća glavica crnog luka iseckana na veće komade
nekoliko čenova belog luka
1 paštrmak manji iseckan
malo vode

Baby svinjska rebarca, lepo obrađena
Za marinadu:
3 kašike soli
kašičica sveže mlevenog bibera
2 kašičice aleve paprike
4 veća čena belog luka sitno iseckana
1 glavica crnog luka sitno iseckana
2 kašike smeđeg šećera
kašičica tucane ljute paprike
maslinovo ulje

Za BBQ sos:
1/2 šolje heinz kečapa
1/2 šolje ljutog kečapa
1 kašika velika meda
1 kašika braon šećera
1 kašika Vočerster sosa
tečnost u kojoj se peklo meso
povrće koje se peklo sa mesom izblendirano
so, biber
3 do kašike jabukovog ili vinskog sirćeta

Baby svinjska rebarca u BBQ sosu
Priprema:
Začine za marinadu pomešati u činijici. Meso premazati sa maslinovim uljem od komine i smesom začina  i uviti rebra u foliju i ostaviti ih da prenoće u frižideru.
Rebra izvaditi iz frižidera i poređati u tepsiji. Staviti iseckan na veće kriške krompir, luk, čenove cele belog luka i paštrmak i zaliti sa malo vode. Pokriti folijom i staviti da se peku na 140 C oko 3,4 sata.
Nakon toga, izvaditi meso iz tepsije, uviti ga u foliju i peći još oko 45 minuta do sat vremena na 160, 170 C.
U međuvremenu, pripremiti BBQ sos. Pomešati sve sastojke i dodati tečnost u kojoj se peklo meso, izblendirano povrće i sve dobro još malo izblendirati i sjedniti. Pobiberiti i posoliti po ukusu, i dodati ukoliko još fali sirćeta ili meda ili kečapa. Ovde nema pravila, sos pravite prema ličnom ukusu.
Meso izvaditi iz rerne i folije i opet vratiti u tepsiju, bogato premazati sosom i ostaviti da se dopeče još 20-tak minuta ovog puta na 200 C. Izvaditi i služiti uz rustične krompire i salatu. Ovako spremljena, onako natenane, topiće se u ustima.

Napomena: post je nastao u saradnji sa Dejan Nikolić (Fringe Concept) i PrleMeatHouse.

Baby svinjska rebarca u BBQ sosu