Proso sa leblebijom i tahini pastom sa mentom |
Da bismo napravili obrok salatu, proso moramo da skuvamo. Pa kako se pravilno kuva proso?
Proso prvo blago "propržiti" u tiganju, a zatim u tri i po šolje vode, sipati jednu šolju prosa. I proso kuvati 15 minuta, isključiti vatru i ostaviti još 10 minuta. Procediti višak tećnosti i dalje pripremati.
Za ovaj recept potrebno je:
Za proso:
1 šolja prosa
3 1/2 šolje vode
malo soli
Za leblebiju:
1 konzerva kuvanih leblebija, proceđenih
sok od jednog limuna
so, biber
Za tahini pastu:
1/2 šolje tahini paste
1/4 šolje limuna
1/2 šolje vode
1 kašika meda
1 šolja svežih listova nane
1 kašika maslinovog ulja
nekoliko špargli
šaka iseckanih pistaća
Prema gore navedenom uputstvu, skuvati proso i ohladiti ga.
Konzervu leblebije procediti i u činiji pomešati sa sokom od jednog limuna, solju i biberom i ostaviti je 30 minuta ili preko noći u frižideru i nakon toga procediti.
Napraviti tahini pastu tako što ćete u blender staviti pola šolje tahini paste, 1/4 šolje limuna, 1 kašiku meda, 1/2 šolje vode, iseckane listove sveže nane i kašiku maslinovog ulja. Ukoliko je smesa suviše gusta, dodajte još vode. Sve sastojke izblendirati.
Šparglu izrendanti na tanke listiće i prokuvati nekoliko minuta.
Pomešati proso, leblebiju i preliti pastom od tahinija sa mentom. Sve promešati i posuti tanko izrendanom i kratkno prokuvanom šparglom i posuti iseckanim pistaćima. Služiti hladno uz salatu od ajsberg salate i paradajza.
Proso sa leblebijom i tahini pastom sa mentom |
Proso sa leblebijom i tahini pastom sa mentom |
Нема коментара:
Постави коментар