Rustična posna galeta sa višnjama |
Rustična posna galeta sa višnjama |
Sastojci:
Za testo
200 gr brašna
120 gr hladnog margarina
kašika šećera
prstohvat soli
nekoliko kašika hladne vode
Za nadev
300 gr višanja
kašika šećera u prahu
1 kašika gustina
kašikica Dr Oetker arome vanile
Priprema:
U prosejano brašno dodati so i šećer, promešati i dodati hladan margarin iseckan na kockice. Mešajte malo smesu rukama praveći gromuljice. Kada ste izmešali malo testo, dodajte nekoliko kašika ledeno hladne vode i umešajte smesu (ne treba je previše mešati) u loptu. Smesu omotajte prijanjanjućom folijom i stavite je frižider oko 45 minuta do sat vremena.
U međuvremenu, očistiti višnje od koštica, umešati u višnje šećer u prahu, gustin i aromu vanile i promešati.
Nakon što je testo odstojalo u frižideru, izvadite ga i oklagijom istanjite, naravno radnu površinu i oklagiju radi lakšeg oblikovanja testa pospite brašnom. Testo istanjite i oblikujte u veličinu koja odgovara okruglom kalupu za pečenje (veličine oko 25 cm) odnosno, da bude za dva cm širi od kalupa. Testo stavite u kalup, pospite smesom sa višnjama, i krajeve testa savijte prema unutra. Galetu stavite u pećnicu koja je prethodno zagrejana na 180 C. Peći oko 30 do 40 minuta, u zavisnosti od pećnice. Kolač ostavite da se prohladi, i pospite šećerom u prahu i služite.
Rustična posna galeta sa višnjama |
Нема коментара:
Постави коментар