среда, 6. март 2019.

Baby svinjska rebarca u BBQ sosu

Baby svinjska rebarca u BBQ sosu
Da biste ispekli ovako dobar komad mesa, potreban vam je za početak dobar mesar, a onda i dobar recept. E ja sam našla i jedno i drugo :). A "krivac" za sve je Deki, moj frizer. Odem ja kod mog frizera Dekija, sjajan dečko. Vredan, radan, i u saradnji sa još dvojicom kolega, od koji je jedan iz Novog Sada, isto tako moj dugugogoooooooooooodišnji frizer dok sam bila u Novom Sadu, rade vredno na svom Fringe konceptu i edukacijama u zemlji i regionu. Čak sam i prisustovala u njihovoj organizaciji jednom Hair šou u Kombank Dvorani i svašta saznala o trendovima. Vrlo zanimljiva ekipa. E da, raspričah se, i tako odem ja kod mog frizera Dekija u njegov salon Pramen, koji mi je na svu sreću u komšiluku i pričamo mi tako i dođemo do nezaobilazne teme kuvanja, jer oboje volimo da kuvamo. I kažem ja njemu ajde dođi da pravimo ona svinjska rebarcka po tvom receptu. I složi se. Hm, rekoh ja, ali gde samo da nađem rebarca, nije ih baš lako naći? Evo baš sam ih tražila po većim marketima, i nikako ih naći. I kaže on meni, ima jedan dobar, zove se PrleMeatHouse. Ne budem lenja, kontaktiram čoveka preko Instagrama čekajući da se farba primi u Dekijevom salonu, i Prle odmah odgovara. Kaže, čujemo se u četvrtak. I stigne četvrtak, čovek se javi na Instagramu, sutra vas čekaju rebarca. I odem ja do Prleta po rebarca, a rebarca, kao na slici. Meso prvog kvaliteta, predivno obrađeno. Reko, vidi se da ova mesara gaji pravog ljubitelja mesa, ili je obratno :). Kako god, rebarca su nabavljena i spremna za pripremu: A evo i recepta, koristila sam Dekijev za prvu fazu, a što se tiče BBQ sosa, ideju mi je dao baš Prle (kako je to lepo kad odeš kod mesara, ispričaš se sa njim, o mesu, savetima i idejama kako ga pripremiti. A evo i recepta:

Sastojci (za 3 osobe)
1,5 kg baby svinjskih rebaraca (ide oko 500 gr po osobi)
1 veći krompir
1 veća glavica crnog luka iseckana na veće komade
nekoliko čenova belog luka
1 paštrmak manji iseckan
malo vode

Baby svinjska rebarca, lepo obrađena
Za marinadu:
3 kašike soli
kašičica sveže mlevenog bibera
2 kašičice aleve paprike
4 veća čena belog luka sitno iseckana
1 glavica crnog luka sitno iseckana
2 kašike smeđeg šećera
kašičica tucane ljute paprike
maslinovo ulje

Za BBQ sos:
1/2 šolje heinz kečapa
1/2 šolje ljutog kečapa
1 kašika velika meda
1 kašika braon šećera
1 kašika Vočerster sosa
tečnost u kojoj se peklo meso
povrće koje se peklo sa mesom izblendirano
so, biber
3 do kašike jabukovog ili vinskog sirćeta

Baby svinjska rebarca u BBQ sosu
Priprema:
Začine za marinadu pomešati u činijici. Meso premazati sa maslinovim uljem od komine i smesom začina  i uviti rebra u foliju i ostaviti ih da prenoće u frižideru.
Rebra izvaditi iz frižidera i poređati u tepsiji. Staviti iseckan na veće kriške krompir, luk, čenove cele belog luka i paštrmak i zaliti sa malo vode. Pokriti folijom i staviti da se peku na 140 C oko 3,4 sata.
Nakon toga, izvaditi meso iz tepsije, uviti ga u foliju i peći još oko 45 minuta do sat vremena na 160, 170 C.
U međuvremenu, pripremiti BBQ sos. Pomešati sve sastojke i dodati tečnost u kojoj se peklo meso, izblendirano povrće i sve dobro još malo izblendirati i sjedniti. Pobiberiti i posoliti po ukusu, i dodati ukoliko još fali sirćeta ili meda ili kečapa. Ovde nema pravila, sos pravite prema ličnom ukusu.
Meso izvaditi iz rerne i folije i opet vratiti u tepsiju, bogato premazati sosom i ostaviti da se dopeče još 20-tak minuta ovog puta na 200 C. Izvaditi i služiti uz rustične krompire i salatu. Ovako spremljena, onako natenane, topiće se u ustima.

Napomena: post je nastao u saradnji sa Dejan Nikolić (Fringe Concept) i PrleMeatHouse.

Baby svinjska rebarca u BBQ sosu



Нема коментара:

Постави коментар