среда, 16. мај 2018.

Skonsi sa jagodama i glazurom

Skonsi sa jagodama 






























Jagode su već zaposele pijace i markete, prelepe, crvene, slatke i sočne, pa se odlučih da napravim slatku verziju skonsa. Recept sam našla među svojim kuvarima, te ga delim sa vama. Predivan je, a skonsi ostanu sočni i sutra dan, a možete ga služiti ujutro uz kafu ili popopodne ili ako krenete negde u dužu šetnju, dobro će doći da nadoknadi snagu.


Skonsi sa jagodama i glazurom


Sastojci:
Za skonse:

275 gr (2 šolje) brašna tip 500 meko
1 kašika praška za pecivo
prstohvat soli
65 gr (1/3 šolje) kristal šećera
85 gr putera, hladnog iseckanog na sitne kockice
120 ml (1/2 šolje) slatke pavlake (Meggle)
1 veliko jaje
1 kašičica ekstrakta vanile Dr.Oetker
115 gr (3/4 šolje) iseckanih jagoda

Za glazuru:
120 gr (1 šolja) šećera u prahu
1-2 kašike mleka
1 kašika slatke pavlake
1/2 kašičice vanila ekstrakta Dr.Oetker


Skonsi sa jagodama i glazurom


Skonsi sa jagodama i glazurom


Priprema skonsa:
Pre nego što krenete sa pripremom, rernu uključite na 200 C, a na tepsiju stavite papir za pečenje. U velikoj posudi za mešanje, pomešajte suve sastojke - brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U tu smesu dodajte hladan puter iseckan na kockice. Mešajte sve sasojke viljuškom ili rukom dok ne dobijete sitne grudvice manje od zrna graška. Ostavite po strani.
U drugoj posudi mikserom umutite slatku pavlaku, jaje i vanila ekstrakt dok smesa ne bude glatka i bez grudvica. Prelijte mokre sastojke preko suvih i nežno mešajte dok smesa ne počne da se povezuje i oblikuje u loptu. Pre nego što u potpunosti umešate smesu, dodajte sitno seckane i prosušene jagode i sve dobro povežite na radnoj površini koju ste prethodno posuli brašnom. Kada se smesa povezala, oblikujte je na papiru za pečenje u tepsiji u krug veličine 25 cm i visine oko 1,5 cm. Isecite je nožem za picu na 8 delova i pecite u pećnici oko 20 do 25 min. Kada su gotovi, izvadite skonse iz rerne i ostavite ih po strani da se malo ohlade.

Priprema glazure:
U posudi za mućenje rukom umutite šećer u prahu, mleko (stavite prvo 1 kašiku), slatku pavlaku i vanila ekstrakt dok smesa ne postane ujednačena i bez grudvica. Ukoliko je glazura previše gusta, dodajte još malo mleka, ukoliko je previše retka, dodajte šećer u prahu, ali ako se pridržavate ovih mera, trebalo bi da sve bude u redu i bez dodavanja. Glazuru sipajte u kesu za dekorisanje i prelijte preko ohlađenih skonsa (slika ispod), ja nisam puno čekala, pa se glazura malo razlila inače bude fina i kompaktna. Služite uz kafu i koju jagodu po strani.



Нема коментара:

Постави коментар