петак, 10. фебруар 2017.

Potaž od blitve

Potaž od blitve

Obožavam da pravim potaže – to su jela koja me vraćaju u detinjstvo, posebno u jesen i zimu kad je vreme za toplu, umirujuću hranu. Ali ovaj potaž od blitve? On je poseban! Prija u svako doba godine, a nastao je sasvim slučajno – od vezice organski gajene blitve koju sam našla u frižideru. Kada sam prvi put probala, bila sam oduševljena! Ukus je toliko bogat i savršen da ga ne možete ni zamisliti dok ga sami ne iskusite. A najbolje od svega? Blitva je iz divnog prijateljskog izvora – Biobašta Gradina, gde se zna da svaki list raste s ljubavlju. Ako mislite da blitva nije za vas, verujte mi – ovaj potaž će vas preporoditi!

U nastavku sledi još nekoliko recepata koji su savršeni za leto – kliknite na linkove ispod i pronađite svoju sledeću omiljenu kombinaciju:
Sastojci: 
1/2 supene kašike putera
1/2 supene kašike maslinovog ulja
1 srednje velika glavica luka srebrnjaka
2 čena belog luka ili malo mladog belog luka 
1 stabljika celera
so, biber po ukusu
500 ml bujona od povrća
500 ml vode
malo ljute papričice (po želji)
5-6 srednjih mladih krompirića
1 veza blitve
Za dekoraciju miks kreme za kuvanje i pavlake

Potaž od blitve


Priprema:
U šerpici zagrejte maslinovo ulje i puter na blagoj vatri. Prodinstajte sitno iseckan mladi beli luk i crni luk i po želji malo ljute papričice dok ne omekšaju i zamirišu. Zatim dodajte i oljuštenu i seckanu grančicu celera i opet prodinstajte nekoliko minuta. Nakon toga dodajte krompir isečen na kockice i posolite i pobiberite i dodajte bujon. Nalijte vodom tako da napuni otprilike 3/4 šerpe (oko 1,8 l) i kuvajte dok krompir ne omekša oko 15 minuta. Zatim dodajte seckanu blitvu i kuvajte još nekoliko minuta. Kada je povrće kuvano, sve izblendirajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete finu, kremastu teksturu. Poslužite uz kašiku mešavine jogurta i milerama za dodatnu svežinu i kontrast.
Stvarno izvrsno za ove vrele dane. Prijatno!

Potaž od blitve

Нема коментара:

Постави коментар