уторак, 23. јун 2020.

Varivo od mladog graška

Varivo od mladog graška

Nema ništa lepše nego spustiti se do svoje bašte i ubrati plodove. Jedan od njih je i grašak, koji stiže negde u ovo doba, u zavisnosti od toga kad je posađen. Jeste, moram priznati, ima tu posla dok se ne očisti, ali lepo ga je pojesti, pogotovo u varivu, sa šargarepicom i lukom i krompirom i mirođijom.
Pa evo i moje verzije ovog variva, ja to pravim ovako, i mi ga obožavamo.

Pored ovog finog variva, na blogu možete pogledati još:
Potaž od graška
Lagano varivo od crvenog sočiva
Varivo od crvenog sočiva sa povrćem
Marokansko varivo od leblebije

Varivo od mladog graška
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja od komine
1 glavica crnog luka sitno seckana
1 čen belog luka, sitno seckan
2 manje šargarepe
300 gr očišćenog graška
1 kašika brašna
pola povrtne kocke za supu 
voda oko 2, 3 dl
2 do 3 manja krompira
pola vezice mirođije
100 ml pavlake za kuvanje (ako postite ima u DM-u veganska pavlaka za kuvanje)
so, biber

Varivo od mladog graška
Priprema:
Na zagrejanom ulju ali na srednje jakoj vatri prodinstati sitno iseckan crni i beli luk zatim dodati sitnije seckanu šargarepu pa opet prodinstati nekoliko minuta. Nakon toga dodati grašak, promešati i dodati kašiku brašna, opet promešati, i dodati pola kocke za supu i vodu da ogrezne i kuvati 15-tak minuta. Zatim dodati iseckan krompir, mirođiju i pavlaku za kuvanje i kuvati još oko 15 do 20 minuta, odnosno dok se ne skuvaju sastojci i sos malo ukuva.
Služiti kao prilog uz ribu, odlično ide, ili samostalno.
Prijatno!
Varivo od mladog graška

Нема коментара:

Постави коментар