уторак, 5. март 2024.

Skonsi sa pekan orasima i plavim sirom

Skonsi sa pekan orasima i plavim sirom


Skonsi sa pekan orasima i plavim sirom

Skonsi su za mene zahvalno jeno za doručak, užinu, popodnevni snek ili kao party food. Brzo se prave, i možete da se igrate ukusima i budete kretivni. Za ovaj put sam spremila jednu preukusnu kombinaciju sa pekan orasima i plavim sirom. Ukus je zaista fenomenalan. Pa krenimo sa pravljenjem.

Skonsi sa pekan orasima i plavim sirom

Sastojci:
1 kesica praška za pecivo
1 kafena kašičica šećera
1/2 kafene kašičice soli
375 gr mekog brašna + malo za posipanje
125 gr hladnog putera, iseckanog na kockice
120 gr plavog sira, izdrobljenog
šaka iseckanih pekan oraha (može i više, po želji)
330 ml hladne šolje prezident mlečne pavlake, bitno je da nema šećera
biber

Skonsi sa pekan orasima i plavim sirom


Priprema:

Ugrejte rernu na 210 C. Izmešajte suve sastojke, odn. prašak za pecivo, šećer, so i brašno u velikoj posudi. Dodajte iseckani i ohlađeni puter. Izmešajte puter u brašno dok komadići ne postanu oprilike veličine graška, kao za krambl. Dodajte iseckani plavi sir i orahe i promešajte da se sve sjedini. Sipajte slatku pavlaku i mešajte drvenom kašikom dok se testo ne sjedini. Nemojte ga mesiti, već samo sjedinite u jednu kompaktnu masu.

Prebacite testo i sve suve delove brašna koji su ostali na dnu na blago pobrašnjenu radnu površinu i sve dobro sjedinite u kompaktnu masu, nemojte mesiti. Testo "razvucite" u krug na debljinu oko 2 do 2.5 cm. I iz tog kruga isecite 8  trouglova koje ćete prebaciti na pek papir koji ste stavili na tepsiju za pečenje. Skonse premažite pavlakom i pospite biberom i pecite u pećnici oko 16 do 18 minuta, odnosno dok ne dobiju finu zlatnu boju. Premestite ih na žičanu rešetku i ostavite da se ohlade. Poslužite za doručak uz neki džem, a mogu se služiti i samostalno.

Prijatno!

Tanjir za posluživanje i činijice made by SH, odn. mojih ruku delo. Ukoliko biste voleli i vi da imate takav primeraj, javite mi se i pišite na shadzi67@gmail.com.




Skonsi sa pekan orasima i plavim sirom

1 коментар: