среда, 6. март 2024.

Tom Kha Gai (tajlandska supa sa piletinom i kokosovim mlekom)

Tom Kha Gai (tajlandska supa sa piletinom i kokosovim mlekom)

Tajlandska kuhinja osvaja moje srce, a posebno je bilo magično iskustvo uživati u njoj tokom putovanja prošle godine. Svaki zalogaj je bio pravo gastronomsko uživanje, a jedno od jela koje me posebno osvojilo je Tom Kha Ga - tajlandska pileća supa obogaćena kokosovim mlekom, začinjena limun travom, galangalom i kafir lime listovima. Ova supa se brzo priprema, a aromatični spoj ljutkastog, kiselkastog i bogatog ukusa oduševiće vaše nepce.

Tom Kha Gai (tajlandska supa sa piletinom i kokosovim mlekom)

Osim Tom Kha Ga, predstavljam vam i druge recepte koje vredi probati:

Tom Kha Gai (tajlandska supa sa piletinom i kokosovim mlekom)

Sastojci: 
2 šolje pilećeg bujona
1 i po šolja kokosovog mleka
1/2 kafene kašičice soli
1 stabljika limun trave
300 gr pilećeg belog ili mesa od bataka
10tak tankih listova svežeg galangala ili nekoliko suvog (zamena za galangal je donekle đumbir)
4-5 kafir lime listova
1-2 Thai čili papričice, ili 1 - 2 male ljute papričice
2 supene kašike fish sosa (ribljeg sosa)
1 kafena kašičica smeđeg šećera
100 gr šampinjona
2 supene kašike soka od lajma
seckani mladi luk i korijander list za ukrašavanje

Tom Kha Gai (tajlandska supa sa piletinom i kokosovim mlekom)


Priprema:
Belo meso iseckajte na kockice veličine 3 - 4 cm i marinirajte u 1 supenoj kašiki fish sosa dok pripremate sastojke za pravljenje supe.
Sipajte pileći bujoj u šerpu i stavite da proključa, a zatim dodajte so i piletinu. Neka se kuva na laganoj vatri 15 - 20 minuta, odn. dok ne bude mekana. 
Zatim dodajte kokosovo mleko, limun travu, galangal, kafir lime listove, čili, pola fish sosa i šećer, i kuvajte sve oko 5  minuta da se ukusi prožmu. 
Zatim dodajte seckane pečurke i ostavite da se kuvaju 1-2 minuta. Sve probajte i dodajte još fiš sosa ako je potrebno i skinite sa vatre i dodajte 2 supene kašike soka od lajma i sve opet probajte, i dodajte još ukoliko je potrebno da se ukusi izbalansiraju. Ukrasite sa mladim lukom i listom korijandera i poslužiti.

Napomene: 
Imajte u vidu da limun trava, galangal koren i kafir lime listovi služe samo da se infuziraju, odnosno da puste svoje ukuse u supu, i ne jedu se.
Galangal se može nabaviti i u Srbiji kao i kafir lime. Možete ih naručiti online i verujte mi da vredi isprobati ovaj divan recept. Galangal 250g - Azija RS, na istom sajtu možete naći i limun travu, a ovde možete naći listove limete List limete - Avan & Tučak (avanitucak.rs)
Činije su mojih ruku delo, ukoliko vam se dopadaju i želeli biste svoj primerak, 

Tom Kha Gai (tajlandska supa sa piletinom i kokosovim mlekom)


Нема коментара:

Постави коментар