Svinjski file u sosu do senfa i meda |
Kod nas u kući svinjski file je neizostavan na našem stolu i jelovniku u zimskom periodu jer nekako baš prija. A ljubitelji mesa tvrde da je file najukusniji deo mesa, a zbog svog oblika nosi naziv i svinjski bifter, te je občno težak oko 400 gr. Pre pripreme valja ga dobro očistiti od žilica i dobro ga začiniti ili marinirati. Meso će najviše ukusa dobiti ako ga premažimo začinima i uljem i ostavimo preko noći da odstoji u fržidier. Što se tiče pečenja, treba ga peći što kraće, da se ne bi isušio. Najbolje je ga je peći u foliji da ostanu svi sokovi. Za ovaj put sa pripremila jednu finu "marinadu" od senfa, meda i limunovog soka i maslinovog ulja, a ukus je fenomenalan i blag.
Pored ovog, možda će vam se dopasti i:
- Sočni svinjski file iz rerne
- File na kineski način
- Pečeni svnjski but i plećka iz rerne
- Baby svinjska rebarca u BBQ sosu
Svinjski file u sosu do senfa i meda |
Sastojci:
1 svinjski file
1/4 šolje dijon senfa sa celim zrnom
4 supene kaiške meda
sok od jednog limuna (manjeg), može i pola ako je velik
1 supena kašika maslinovog ulja
so
Svinjski file u sosu do senfa i meda |
Pećnicu zagrejte na 180 C. Svinjski file dobro očisite od žilica i masnoće i posolite. U posudi pomešajte senf, med, sok od limuna i maslinovo ulje i dobro promešajte i stavite svinjski file u smesu senfa i meda i ostavite malo da odstoji u frižideru. Tako obložen file, stavite u tepsiju i prekrijte folijom. File pecite u prethodno zagrejanoj pećnici oko 15 minuta, a zatim otkrijte file i pecite još 5 minuta za 200 C. Izvadite file iz pećnice i ostavite da odstoji 5 minuta a zatim ga služite prelivenog sosom na krompir pireu i miskom zelenih salata.
Нема коментара:
Постави коментар