среда, 2. фебруар 2022.

"Pizza" od karfiola


"Pizza" od karfiola

"Pizza" od karfiola

Karfiol je jedna od kultivisanih sorti divljeg kupusa i vodi poreklo iz male Azirje i Mediterana. Uglavnom se koristi i priprema glavica, odnosno cvet, ali i od lista mogu da se prave uksuni recepti. Karfiol ima mnogo sirovih proteina sa značajnim sadržajem esenciajlnih aminokiselina, vitamina C, a posebno vitamina B2, gvožđa i fosfora. Ovog puta pravimo jedno zaista ukusno i zanimljivo jelo koje sam nazvala pica od karfiola, jer ima strukturu testa. Jelo je gluten free. Veoma se lako pravi, a može da se posuži kao party food, možete ga poslužiti i uvrstiti u neku svečanu trpezu, a može se konzumirati i kao užina, večera ili doručak. 

Pored ovog recepta za karfiol, možda vam se dopadne i:

"Pizza" od karfiola

Sastojci:
Za testo:
1 karfiol
2 jaja
250 gr renadanog sira (carski i edam)
1/2 šolje rendanog parmezana
1 kafena kašičica sitno seckanog belog luka
1/2 kafene kašičice origana
1/2 kafene kašičice soli
1/2 kafene kašičice bibera
 
Za preliv:
2 supene kašike putera
2 čena belog luka
malo čilija
svež peršun, seckan

"Pizza" od karfiola

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 200 C, a tepsiju obližite pek papirom. Karfiol operite i odvojite na cvetove i stavite u secka isitnite ga dobro. Sitno iseckan karfiol prebacite u veću posudu za mešanje i dodajte jaja, 2 šolje rendanog sira, pola šolje parmezana, beli luk, so, biber i origan. Mešajte dok ne dobijete finu i kompaktnu masu nalik testu. Ako se previše kruni, dodajte malo vode. Testo razvijte na papiru za pečenje debljine oko 1,5 cm. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici oko 25 do 30 minuta. 
U posudici zagrejte puter i dodajte beli luk i čili u prahu ili sitno seckan. Izvadite testo iz pećnice i četkicom ga premažite i pospite sa ostatkom rendanog sira i vratite u pećnicu i još nekih 5 do do 10 minuta. Izvadite iz pećnice i pospite svežim seckanim peršunom. Isecite na trakice širine oko 5 cm i služite toplo uz caciki salatu, odlično ide, a može i uz neki fini paradajz sos.
Prijatno!

"Pizza" od karfiola

Нема коментара:

Постави коментар