среда, 20. новембар 2024.

Prokelj sa kestenom i pančetom

Prokelj sa kestenom i pančetom

Prokelj i kesten – nesvakidašnji spoj koji donosi pravu harmoniju ukusa u svakom zalogaju! Kada se ove dve namirnice sjedine u varivu, obogaćene mirisom hrskave slanine, dobijate jelo koje je istovremeno rustično i sofisticirano. Prokelj donosi blagu gorčinu i prepoznatljivu teksturu, dok kesten unosi kremastu slatkoću i dubinu ukusa. Slanina svojom hrskavom notom zaokružuje ovo jelo, čineći ga savršenim izborom za hladne jesenje dane. Savršen spoj jednostavnosti i bogatstva – idealno za one koji traže nešto drugačije, a opet tako domaće i utopljeno u sezonske ukuse.

Uz ovo neodoljivo varivo s keljom, kestenom i slaninom, zavirite u još inspirativnih recepata s kestenom na blogu! Prepustite se čarima ove jesenske namirnice i otkrijte nove ideje za slatka i slana jela sa kestenom i prokeljom koja će osvojiti vaša čula:


Sastojci:
20 gr putera
2 šalota sitno seckana
200 gr prokelja očišćenog i opranog i seckanog na polovine
180 gr očišćenog i skuvanog kestena
50 gr pančete
so, biber po ukusu
1 kafena kašikčica limuna

Prokelj sa kestenom i pančetom

Priprema:

Da biste uživali u ovom divnom jesenskom spoju, krenite s pripremom kestena! Svaki zasecite u obliku krstića, stavite u šerpicu s hladnom vodom i kuvajte dok voda ne proključa, a zatim još 10-tak minuta. Izvadite ih i, dok su još topli, oljuštite – tako će se lakše očistiti.

Prokelj pažljivo očistite od oštećenih listova, operite i presecite na pola. Na malo putera, sotirajte ga nekoliko minuta dok ne omekša, posolite i ostavite po strani. Alternativno, možete ga blanširati na dva minuta, pa zatim koristiti na isti način.

Na puteru sotirajte sitno seckani šalot, dodajte kockice pančete i nastavite još nekoliko minuta dok se ne pusti masnoća i budu malo hrskava. Ubacite pripremljeni prokelj, dobro promešajte i sotirajte još minut-dva. Na kraju, dodajte skuvan i iseckan kesten, začinite solju i biberom, i pre služenja obavezno nakapajte svež sok limuna za dodatnu svežinu.

Prijatno!

Za ljubitelje lepog posuđa – činija u kojoj je ovo posluženo je ručno rađena u Atelier by Silvana. Ako vas zanima više o ovom komadu ili želite sličan, slobodno mi pišite na shadzi15@outlook.com. 😊

Prokelj sa kestenom i pančetom

Нема коментара:

Постави коментар