среда, 24. март 2021.

Kapri torta koja se ne peče

Raw kapri torta

Ovo je jedna predivna raw torta koja se ne peče, izuzetno je ukusna, i ne treba previše vremena da se napravi. Sastoji se od tri sloja, donji od urmi, badema i lešnika, srednji od jagoda i pudinga od vanile, i gornji od grčkog jogurta i pistaća, prava fantazija ukusa. Torta je vegetarijanska, a za vegansku verziju, slobodno koristite veganski Meggle mascarpone, biće odlična zamena. 

A pored ove, može vam se dopasti i:

Sastojci:
Donji sloj
150 gr otkoščenih urmi
150 gr mlevenih lešnika
75 gr  mlevenih badema
50 gr meda
15 gr kakao praha

Srednji sloj:
300 gr odmrznutih jagoda
100 ml soka koji se ocedio od jagoda
60 gr eritriola
1 puding od vanile
10 gr agar agara (biljni želatin)

Gornji sloj:
400 gr grčkog jogurta
50 gr mlevenih pistaća
50 gr meda
1 supena kašika aroma vanile
15 gr agar agara

Raw kapri torta

Priprema:
Donji sloj
Otkoščene urme na 15tak minuta ostaviti potopljene u toploj vodi. Ocediti urme i skinuti kožicu i zajedno sa ostalim sastojcima izblendirati. Dobijenu smesu rasporediti i utapkati u kalup za torte i ostaviti u frižider da se ohladi i stvrdne. Ja sam koristila od 20 cm. 

Srednji sloj
Otopljene jagode procediti i kratko izblendirati pa prebaciti u šerpicu i zajedno sa eritriolom kuvati na srednjoj temperaturi oko 10 min. 
U soku od jagoda razmutiti puding od vanile da nema grudvica pa sipati u jagode i kuvati mešajući dok se ne zgusne. Na kraju dodati agar agar i kuvati još dva minuta. Ostaviti fil da se prohladi pa ga rasporediti u korpice preko donjeg sloja. Vratiti u frižider.

Gornji sloj
Pomešati grčki jogurt, pistaće, med i vanilu i sjediniti. u 3 kašike vode razmutiti agar agar pa ga kuvati na srednoj temperaturi 2 minuta. Pomešati skuvan želatin sa ostalim sastojcima i preliti preko srednjog sloga. Vratiti u frižider da se sastojci ohlade i zgusnu. Tortu najbolje ostaviti preko noći da se dobro ohladi, a zatim služiti. Od gore posuti seckanim lešnicima ili listićma badema ili seckanim pistaćima, po želji. Prijatno!

Napomena:
Količina agar agara koja je potreba u srednji i gornji sloj zavisi od toga koji je odnosno od kog je proizvođača. Obavezno pročitajte uputstvo za koju količinu tečnosti je i tako ga koristite, nevezano od instrukcija u receptu.

Napomena: Umesto eritriola, možete koristi i kokosov šećer

Raw kapri torta

Нема коментара:

Постави коментар