понедељак, 1. април 2024.

Veganski rikota sir sa sremušem i vlašcem


Veganski rikota sir sa sremušem i vlašcem

Veganska ishrana i veganski sirevi sve su popularniji u današnje vreme, a kako je post, odlučila sam se i ja da napravim svoju verziju. Priprema je veoma brza, osim ako uzmete u obzir potapanje indijskog oraha preko noći, ali rezultat je vredan svake sekunde. Ukus je fenomenalan! Ovaj sir možete koristiti kao namaz ili kao zamenu za klasični meki sir u veganskim lazanjama, kao fil za tortilje, sendviče i još mnogo toga.

Veganski rikota sir sa sremušem i vlašcem

Pored ovog namaza, evo još nekoliko predloga za fine posne namaze:
Veganski rikota sir sa sremušem i vlašcem

Sastojci:
200 g indijskog oraha (prethodno potopljenog preko noći u vodi)
1 supena kašika nutritivnog kvasca
2 supene kašike maslinovog ulja
sok od pola limuna
so, biber po ukusu
10 do 15 listova sremuša
10tak grančica vlašca
malo vode ili piričnanog ili mleka od badema

Veganski rikota sir sa sremušem i vlašcem

Priprema:
Indijski orah potopite preko noći u vodi, a sutra dan ga procedite i prosušite. Sremuš i vlašac iseckajte na manje komade, da bi se smesa što bolje umutila. Sve sastojke sem vode stavite u secka i ostavite oko 1 minut da se svi sastojci spoje. Probajte sir i proverite da li treba da se još malo začini solju i da li treba možda još malo tečnosti ili limunovog soka i to je to. Sir treba da kremast, ne previše gust i suv. 
Savet plus: Ovaj sir možete koristiti kao osnovni rikota sir ako ga napravite bez sremuša i vlašca.

Prijatno!

Veganski rikota sir sa sremušem i vlašcem

Нема коментара:

Постави коментар