уторак, 2. фебруар 2021.

Zapečeni karfiol sa tri vrste sira


Zapečeni karfiol sa tri vrste sira


Karfiol je ako niste znali vrlo, vrlo zdrava namirnica. Koristi se dosta i u ishrani koja se bavi smanjenjem telesne težine. Priprada porodici kupusa i svrstava se u jednu od najlekovitijeg povrća. Odličan je u prevenzciji raznih bolesti i doprinosi zdravlju srca. Pored antioksidanata, veoma je bogat vitaminom C i magnezijumom. Možemo ga spremati na zaista dosta načina, ali pazite samo da ga ne prekuvate. 

Recept sam pronašla kod drage @bakina_vanglica na Instagramu, i zaista je preukusan, malo je bogatiji što bi se reklo, ali besprekoran. Gde i ne bi pored tako finih sastojaka kao što je beli sos sa tri vrste sira i malo dižon senfa. A da ne biste bacali lišće i koren kad budete pravili ovaj recept, možete ih iskoristiti u receptu ispod za potaž.

Pored ovog, možda će vam se dopasti još recepata na temu karfiol, kao što su:

Zapečeni karfiol sa tri vrste sira

Sastojci:
1 karfiol srednje veličine
2 glavice crnog luka, sitno seckane
20 gr putera
1 kašika maslinovog ulja
20 gr brašna
1 kašika senfa
300 ml mleka
180 ml kisele pavlake
100 gr ementalera
100 gr gaude
50 gr parmezana
so i biber po ukusu

Zapečeni karfiol sa tri vrste sira


Priprema:
Karfiol očistite od korena i listova i iseckajte na cvetiće i skuvajte. U drugoj šerpi na puteru propržite luk, a zatim dodajte malo maslinovog ulja, izmešajte pa dodajte brašno i sve propržite na tihoj vatri 2 minuta. Nakon toga dodajte mleko i mešajte dok se ne zgusne sos. Zatim dodajte supenu kašiku senfa, kiselu pavlaku i rendani ementaler, gaudu i polovinu parmezana. Sve dobro izmešajte i proverite da li je slano, ako nije dodajte soli i bibera. Kuvani karfiol stavite u pleh, lepo ga razvrstajte i prelijte sosom i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni oko 20 minuta. Gotovo jelo pospite ostatkom parmezana i malo peršunovog lista ili vlašca.
Služiti uz neku finu neutralnu salatu.
Prijatno!

Zapečeni karfiol sa tri vrste sira


Нема коментара:

Постави коментар