среда, 24. фебруар 2021.

Hrskavi krompirići iz rerne


Hrskavi krompirići iz rerne

Mislim da smo svi ljubitelji krompira, na ovaj ili onaj način, a što bi se reklo u sve se meša. Kod nas u Evropu je došao iz Južne Amerike, i sada je četvrto po veličini povrće u svetu koje se uzgaja, iza kukuruza, pšenice i pirinča. Inače, ovo povrće može biti veoma zdrav izvor hranjivih materija koji ima malo kalorija, i bogat je vlaknima koji nude zaštitu od kardiovaskularnih bolesti. Pošto se za ove krckave krompire koristi izuzetno malo ulja, možemo reći da je ovo jedan zdrav recept. Caka da se dobiju krckavi spolja a mekani unutra krompiri je prvo u kuvanju, a zatim u pečenju. I zaista, preukusni su tako spremljeni, a mogu se jesti uz salatu kao samostalan obrok ili kao prilog uz meso, kao što je Pečeni svinjski but i plećka iz rerne sa gravy sosom i krompirima.

A možda će vam se dopasti i:

Hrskavi krompirići iz rerne

Sastojci:
1 kg krompira 
voda za kuvanje
so
maslinovo ulje za premazivanje


Hrskavi krompirići iz rerne

Priprema:
Krompir oljuštiti i iseći na kocke ili kolutove ili šnite i staviti u šerpu i sipati vodu da ogrezne i posoliti i staviti da se kuva oko 10-tak minuta, da omekša, ne treba da se prekuva. Kada je blago kuvan, procediti ga i ostaviti da se malo prosuši i poređati ga na tepsiju na koju ste prethodno stavili pek papir. Posoliti i četkicom premazati krompir sa tankim slojem maslinovog ulja. Staviti da se peče na 220 C oko 15 minuta, zatim ih okrenite da se i druga strana fino zapeče i pecite dok ne dobije zlatno rumenu boju i hrskavu koricu. Sužiti uz salatu kao samostalno jelo ili kao prilog, u ovom slučaju svinjski but iz rerne.
Prijatno!

Hrskavi krompirići iz rerne



Нема коментара:

Постави коментар