Mezze - urnebes i melidžano |
Ove dve salate su neizostavna jela na svakoj trpezi, a pogotovo onim slavskim. Obe su tipičnije za južnu Srbiju. Urnebes se obično sastoji iz ljute paprike, belog sira, i drugih začina, a ponegde, kao što sam ja, se dodaje beli luk. Odlična je i kao prilog jelima sa žara, a ovde je više napravljena kao namaz salata odnosno prilog suhomesnatim proizvodima. Melidžano je takođe tipičan za južni deo Srbije, Makedoniju i Grčku, ima opet raznih verzija, ova moja je napravljena više kao namaz i preukusna je. Ja sam inače objedinila oba ova recepta jer se u oba koristi feta, pa kad se već prave namazi, bolje da trpeza bude raznovrsna. Inače ljubitelj sam namaza jer se brzo prave, a opet, bolje jesti domaće nego kupovno, zar ne :).
Pored ova dva namaza, možda će vam se dopasti i:
- Mezze na moj način (ovo je veganska odnosno posna verzija koja se sastoji od recepata za humus, dve veganske melidžano salate, tabulea i marokanske salate od crvenog kupusa i šargarepe)
- Kremasti namaz sa jajima i puterom
- Namaz od krastavaca sa svežim krastavcem
- Posna "ruska" na moj način
- Humus od sremuša
- Portugalska pašteta od sardina
- Namaz ili kuglice sa mladim ovčijim sirom, peršunom i Kras pršutom
- Baba ganuš
1 veliki plavi patlidžan (prethodno ispečen u rerni i oljušten od kore)
70 gr oraha
150 gr feta sira
1 kašika masl ulja
So, bibier
1 kašika soka od limuna
1 kašika tahinija
2 do 3 čena belog luka, sitno rendanog
2 kašike supene iseckanog peršuna (može naravno i po želji)
Mezze - urnebes i melidžano |
Za urnebes: Sve sastojke dobro izmešati i služiti (može i u secku).
Нема коментара:
Постави коментар