уторак, 23. фебруар 2021.

Pečeni svinjski but i plećka iz rerne sa gravy sosom i krompirima


Pečeni svinjki but i plećka iz rerne sa gravy sosom i krompirima 

Svinjetinu ne jedem baš previše, jer je dosta masna i teška, ali ovako spremljena kada je hladno, nekako tada baš prija i okrepljuje. Sve što vam je potrebno je sveži svinjski but, ruzmarin i beli luk i so i biber i nekoliko sati mariniranja a onda i pečenja, a od sosa u kome se peklo meso ćete dobiti sjajan sos za preliv. Ovo jelo je idealno za neku svečanu priliku ili nedeljni ručak za više osoba. U svakom slučaju uživaćete spremajući i gustirajući ovo jelo.

A možda će vam se dopasti i recepti za:

Pečeni svinjki but i plećka iz rerne sa gravy sosom i krompirima 

Sastojci:
2 kg svinjskog buta sa plećkom
nekoliko grančica svežeg ruzmarina iseckana, ili suvog
1 glavica belog luka očišćena
1 dl maslinovog ulja, soli i bibera
2-3 dl vode

Za gravy (sos)):
tečnost od pečenja
1 supena kašika ulja
1 supena kašika brašna
50 ml pavlake za kuvanje (po želji)

Pečeni svinjki but i plećka iz rerne sa gravy sosom i krompirima 


Priprema:
Meso premazati uljem, solju, biberom i malo ruzmarina i uviti u foliju i tako ostaviti bar nekoliko sati u frižideru. Najbolje uveče, kako bi ujutro bilo spremno za pečenje. Meso izvaditi iz frižidera i staviti u dovoljno veliku i dublju tepsiju. Nožem praviti udubljenja u butu tako da mogu da se stavljaju u svako od njih po jedan čen belog luka i premazati sa ostatkom ruzmarina i još posoliti ako treba, naliti vodom i staviti u rernu pokriveno folijom da se peče oko 4 do 5 sati na 170 C. Zadnjih 45 minuta podići temperaturu u rerni prvo na 200 a onda na 220 C i zadnjih pola sata peći otkriveno kako bi se napravila fina zlatna korica. Meso okrenuti bar jednom  kako bi se sa obe strane meso fino zapeklo.
Meso će biti izuzetno mekano, moći ćete viljuškom da ga razdvajate. 

Pečeni svinjki but i plećka iz rerne sa gravy sosom i krompirima 


Priprema gravyja odnosno sosa:
Tečnost u kojoj se peklo meso procediti kroz veću cediljku. Na ulju proprižiti brašno, da ne bude jaka vatra, a zatim dodati proceđenu tečnost i pavlaku za kuvanje i kuvati oko 5 da se svi sastojci sjedine.
Meso iseći na tanke šnite i služiti sa sosom i krompirom pečenim odvojeno u rerni i salatom od svežeg povrća.
Za recept za krompir, kako ga ja pečem, a to nam je omiljen recept, stiže u odvojenom postu.
Prijatno!

Pečeni svinjki but i plećka iz rerne sa gravy sosom i krompirima 

Нема коментара:

Постави коментар