Potaž od kestena i krompira |
Supa, čorba ili potaž idealan su obrok u zimskim danima. Ova je malo neobična, jer smo naviki da kesten jedemo u slatkim varijantama, a ovog puta je on u glavnoj ulozi zajedno sa krompirom i jabukama. Naizgled neobična kombinacija, ali ukus je zaista savršen. Naravno, da je napravite nije komplikovano, prodinstate luk i krompir sa začinima, prokuvate malo i onda dodate prethodno pečeno kestenje i malo zagustite supu i to je to.
Obzirom da sam ja poznata po kuvanju dobrih čorbi i potaža, na blogu ima zaista raznih recepata za supe i potaže, linkovi ka receptima se nalaze ispod:
- Potaž od bundeve
- Potaž od sremuša
- Potaž od listova i korena karfiola
- Andaluzijski gaspačo na drugi način
- Gaspačo od krastavaca
- Potaž od bundeve po tajlandski
- Krem supa od listova mlade cvekle
- Potaž od špargle sa parmezanom
- Potaž od pečuraka sa timijanom
- Potaž od stabljika celera sa mirođijom
- Potaž od tikvica
- Potaž od šargarepe i pomorandže
- Potaž od blitve
- Potaž od graška
- Potaž od praziluka
- Potaž od rukole
- Potaž od pečene bundeve bez masnoće
Potaž od kestena i krompira |
Sastojci:
2 supene kašike maslinovog ulja
2 supene kašike maslinovog ulja
6 čenova belog luka, sitno seckanog
1 glavica crnog luka, sitno seckana
2 srednje velike jabuke, oljuštene i sitno sekcane
4 stabljike celera, sitno seckane
500 gr crvenog krompira, oljuštenog, i seckanog na kockice
1 ravna supena kašika svežeg ruzmarina, sitno steckanog
2, 3 lista sveže žalfije (ako nemate svežu, može suva)
1,5 l vode
kockica povrtne supe
2/3 šolje kokosove kreme za kuvanje
2 supene kašike brašna ili skrobnog brašna
2 šolje pečenog oljuštenog i sitnije seckanog kestena
so i biber po ukusu
Priprema:
U šerpi zagrejati maslinovo ulje na srednjoj jačini i dodati sitno seckan crni i beli luk, celer, jabuke, krompir, ruzmarin i žalfiju i dinstajte oko 10 tak minuta, često mešajući odnosno dok krompir ne počne da mekša. Posolite i pobiberite po ukusu. Zatim sipajte vodu i kocku za supu i zakuvajte je. Kada je voda provrila, dodajte i kesten i smanjite vatru na srednju i kuvajte oko 10 do 15 minuta dok krompir ne omekša skroz.
Lepo umutite pavlaku za kuvanje i brašno u manjoj posudi i zatim sipajte u šerpu i mešajte dok supa ne počne da se zgušnjava. Proverite da li je dovoljno začinjena i sklonite sa vatre i služite.
Ova čorba je govoto obrok sama za sebe u parče finog hleba. Prijatno!
Napomena: Za mrsnu verziju, umesto kokosove kreme za kuvanje, koristite mlečnu.
Odlican recept
ОдговориИзбришиHvala, draga Gorice :)
Избриши